Magzatokra káros gyomirtó lehet a fűszerpaprikában

Ezúttal a fűszerpaprikákat vették górcső alá a német szakértők, és elkeserítő dolgokra bukkantak.

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy növényvédőszer-maradvány jelenléte miatt visszahívták az egyik nagy áruházlánc sajátmárkás, csomagolt vesebabját. A Rizikometer pedig egy német termékteszt nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy a fűszerpaprikák nagy részét is növényvédőszer-maradékok mérgezik.

fűszerpaprika, pirospaprika
Magzatokra káros gyomirtó lehet a fűszerpaprikában. Fotó: Getty Images

Veszélyes és tiltott szer van a fűszerekben

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írta, hogy a szinte minden háztartásban megtalálható fűszerpaprika a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett fűszerek egyike. Egy közelmúltbeli termékteszt során ugyanis a paprikaőrlemények csaknem felében magas glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutattak ki.

A legnagyobb aggodalomra a glufozinát jelenléte ad okot, ezt a szert ugyanis már 2019 óta tilos használni az Európai Unióban (EU), károsan hat ugyanis az emberi termékenységre és a magzatokra. Ennek ellenére még mindig jelen van a paprikafűszerekben az említett gyomirtó.

Hogyan kerül növényvédő a fűszerbe?

Mint írták, a fűszerpaprika íze, csípőssége és színe nagyban függ a felhasznált paprikafajtáktól, egy-egy fűszerkeverék előállításához pedig gyakran különböző régiókból származó alapanyagokat is felhasználnak.

Egy adag fűszerben számos termelő alapanyaga keveredik, akik különféle növényvédő szereket használnak. Ez az oka annak, hogy a paprikafűszerekben végül peszticidek sokaságát találjuk” – idézett egy szakértőt a Rizikometer posztja.

A német terméktesztbe bevont 33 paprikaőrleményből végül 13 zárt „nem kielégítő” eredménnyel. A Magyarországon is kapható termékek viszont kivétel nélkül „nagyon jó” minősítést kaptak. 

A növényvédő szerek ennyire károsak az egészségre
A növényvédő szerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezeteket pusztítják el. A kezelt élelmiszerek elfogyasztása során szervezetünkbe juttatott vegyszerek azonban komoly károkat okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra