„Minden osztályban van autista gyerek, még ha nem is kapott diagnózist”

Bő tíz év alatt megháromszorozódott a diagnosztizált autista gyerekek száma, ám emögött nem az áll, hogy többen lennének, mint korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a legutóbbi népszámlálási eredmények alapján a 19 év alatti autisták száma megháromszorozódott 2011-hez képest. Az RTL által megkérdezett szakember szerint azonban nem gyakoribb az autizmus, mint korábban, de mára – a diagnosztikus eszközök finomodásával – sokkal több esetben fel tudják ismerni az érintetteket. 

autista, autizmus
Az autizmus egyik tünete lehet, amikor a gyerek nem játszik másokkal. Fotó: Getty Images

Az autizmus spektrumzavar egy viselkedési tünetegyüttes, amelynek oka minden valószínűség szerint az idegrendszer fejlődésének rendellenessége. A kórképet a spontán kölcsönös társas kommunikáció és a rugalmas gondolkodást és viselkedésszervezést megalapozó készségek fejlődési elmaradása jellemzi.

Már magzatként autista

Az összes pszichiátriai zavar közül az autizmus az, ami a leginkább meghatározható genetikailag, ez ugyanis több mint 90 százalékos eséllyel öröklődik. Autista gyereknek tehát nagyon gyakran autista valamelyik szülője is, azonban a jelenleg 30-40 éves korosztály kimaradt a szűrésekből. Sokan most kezdenek el azon gondolkozni: lehetséges, hogy ők is érintettek– mondta el az RTL-nek Vétek Zsófi pszichológus, gyógypedagógus. Ezért lehet az is, hogy a felnőtt-diagnosztika berobbant az utóbbi években. „Nagyon leegyszerűsítve már a magzat is autista az anyukája hasában” – fogalmazott a szakember.

Már az autizmus diagnosztizálásában is részt vesz a mesterséges intelligencia, az érintettek retinájáról olvassa le a kórképet. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra