Miért fontos a vérnyomásérték demencia esetén?

A kezeletlen magas vérnyomás számos problémát okozhat azáltal, hogy hosszú távon szűkíti és merevebbé teszi az ereket. A szív-érrendszeri okokra visszavezethető demenciára Dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

A vérellátás zavara az oka

A kezeletlen magas vérnyomás következtében idővel lerakódások, plakkok jelenhetnek meg az erek falán, amelyek nyilvánvalóan rontják a vérellátást, így pedig a magas vérnyomás lassan, évek, évtizedek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke , a szívelégtelenség, a vakság és a demencia kockázata is.

Ez utóbbira az adhat okot, hogy a vérellátás zavara miatt kevesebb oxigén és tápanyag jut az agyba, így az agysejtek károsodhatnak, akár el is halhatnak: ez a rombolás pedig megmutatkozhat az adott személy memóriájában, gondolkodásában, koordinációjában, megértési és beszédképességeiben. A jelenség maga az úgynevezett vaszkuláris, vagyis szív-érrendszeri eredetű demencia.

Miért fontos a vérnyomásérték vaszkuláris demencia esetén?
AzAlzheimer-kórután a szív- és érrendszeri problémák állnak leggyakrabban a demencia hátterében

A második leggyakoribb ok

A demencia általában egy progresszív folyamat, amely idővel sajnos egyre súlyosabb tünetekkel jár. Okai között ez a második leggyakoribb kiindulópont az Alzheimer-kór után, bár sok Alzheimer-kórban érintett páciensnél feltételezhetően jelen van a szív-érrendszeri ok is. - Önmagában a vaszkuláris demenciára sajnos nincs gyógymód, de a kezelés lassíthatja az állapotromlást. Alapvetően az ereket romboló probléma kiinduló okát kell kezelni, tehát például a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet és bizonyos szívproblémákat, illetve sok esetben magát a magas vérnyomást. Ebben az esetben a megfelelő, rendszeresen kontrollált kezelés akár a stroke kialakulását is meggátolhatja - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont specialistája.

Így kezelhető a probléma

A kezelésnek két pillérre kell támaszkodnia: az életmódra és szükség esetén az orvosi gyógymódokra, gyógyszerekre. Az életmódnak az alábbiakra kell épülnie:

  • Aktív életmód: a szakmai ajánlás szerint heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgásnak és 2x20-30 perc izomfejlesztő mozgásnak van optimális egészségvédő hatása. Fontos szabály még, hogy két kardioedzés között nem telhet el 72 óránál több, egy alkalom pedig nem lehet 30 percnél rövidebb. Idősebbeknél megfelelő kardiomozgás lehet a tempós séta is.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás: a hosszú távon követett DASH-étrend - amely zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, fehér húsokra és gabonákra épül - 8-10 Hgmm vérnyomás-csökkenéshez vezethet. A só- és az alkoholfogyasztás csökkentése is vérnyomáscsökkentő hatású.
  • A testsúly rendezése: a normál testsúly visszaállításaelhízásesetén 5-20 Hgmm vérnyomásérték csökkenést eredményezhet leadott 10 kilogrammonként.
  • Dohányzásról való leszokás: mivel a dohányzás (még passzív formában is) szűkíti az ereket, ezért ezzel párhuzamosan megemeli a vérnyomást. A leszokás feltétlen része a kezelésnek.

Az agyat is tornáztatni kell

Vaszkuláris demencia esetén a legfontosabb feladat az érintett agyának "tornáztatása". Legyen az keresztrejtvény, kirándulás, társasjáték vagy nyugdíjasklub, lényeg, hogy rendszeresen érjék ingerek a pácienst. A mentális feladatok mellett nagy jelentősége van az orvosi kezelésnek is. A kardiológus feladata, hogy a diagnózis alapján ellássa a beteget értágító vagy más módon a vérnyomást csökkentő készítményekkel, keringésjavítókkal, a pszichiáter pedig speciálisan demenciára való gyógyszereket, kezeléseket rendelhet el.

Forrás: Budai Kardioközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)