Koronavírus: félnek a magyar cégek a következő hónapoktól

Tartanak a következő hat hónaptól a magyar cégvezetők. Tízből heten úgy vélik, hogy ebben az időszakban tovább romlik a cégük helyzete, de csak minden tizedik jelezte azt, hogy létszámcsökkentésre készülne a következő hónapokban - derült ki a Profession.hu felmérésének eredményeiből.

A munkaadók, HR döntéshozók és munkatársak megkérdezésével készített reprezentatív kutatás eredményei arra utalnak, hogy a márciusban és áprilisban tapasztalt elbocsátási hullámhoz hasonló már nem lesz az idén. Bár a koronavírus okozta helyzet miatt további költségcsökkentésekre lesz szükség, a hazai cégvezetők által a következő fél évre megjelölt, kiadásmérséklő megoldások sorrendjében csupán a kilencedik helyen áll a munkavállalók számának csökkentése.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gazdaság, koronavírus cégek, koronavírus munka
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gazdaság, koronavírus cégek, koronavírus munka

Ez változik a cégeknél

Orbán: jövő hét végén jöhetnek az újabb enyhítések - a részletekért kattintson ide!

A létszámleépítés helyett a válaszadók 44 százaléka a home office fenntartásában, 34 százalék a munkaidő beosztások módosításában, 25 százalék részmunkaidős foglalkoztatás bevezetésében, 20 százalék kényszerszabadságokban, 17 százalék pedig a fizetések csökkentésében látja a megoldást. A válaszok alapján tízből kilenc cég üzleti tevékenységét érintette a koronavírus-járvány okozta visszaesés - 7 százalékuk kénytelen volt teljes mértékben leállítani működését. Az üzleti szférában dolgozó vállalatok kevésbé, míg a kereskedelmi szektor tagjai sokkal inkább megszenvedték az elmúlt heteket.

A kis vállakozásoknak fáj a legjobban

A felmérésben résztvevők 67 százalékánál különböző nagyságrendben, de a havi átlagos árbevétel is csökkent a koronavírus-válság kirobbanása óta. Csupán a magyarországi vállalkozások 13 százalékának nőtt a forgalma az év elejéhez képest. Az egymilliárd forint feletti forgalommal rendelkezőknek kevésbé fájdalmas csapásokat okozott a krízis. A történteket leginkább a legkisebb - vagyis az 5 millió forint alatti forgalommal rendelkező - vállalkozások szenvedték meg. Minden ötödik egyéni vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg megszünteti működését.

Még a szuperhősök is meghajolnak az orvosok és az ápolók előtt - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció