Innen tudhatjuk, hogy szuperérzékenyek vagyunk

HáziPatika

A szuperérzékeny embereknek sok kihívással kell szembenézniük életük során, ugyanakkor ez a tulajdonság számtalan előnnyel is jár. Honnan tudhatjuk, hogy mi is érintettek vagyunk?

A szuperérzékenység az emberek körülbelül 20 százalékát érinti. Lényege, hogy az adott személy érzékenyebben reagál a külső ingerekre, amit a szakemberek az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyaráznak. A szuperérzékenyeknél az idegrendszer részletesebben szelektálja a beérkező információkat, ez pedig könnyen az érzékek túltelítődéséhez vezethet. Cikkében a Psychology Today összeszedte, mi jellemzi a szuperérzékenyeket - ha az alábbiak nagy részében magunkra ismerünk, jó eséllyel mi is ebbe a különleges "csapatba" tartozunk.

Nagyfokú empátia

A szuperérzékenyek nagyon jól fel tudják mérni mások szükségleteit, érzéseit. Ez a nagyfokú empátia, érzelmi intelligencia sokat segít nekik akkor, ha konfliktusos helyzetbe kerülnek, esetleg cselekvésre szeretnének ösztönözni valakit. Hátránya azonban, hogy a szuperérzékenyek számára gyakran mindenki fontosabb, mint saját maguk.

A szuperérzékenység remek tulajdonság, de nehézzé is teheti a mindennapokat.
A szuperérzékenység remek tulajdonság, de nehézzé is teheti a mindennapokat. Fotó: Getty Images

Mély érintettség

A nagy átlagnál jóval mélyebben érintik őket a történések, és hajlamosak mindent magukra venni, személyes ügyként kezelni. Sok szuperérzékeny ember emiatt azt érzi, hogy valami baj van vele, és éveket tölt azzal, hogy próbálja megtagadni adottságait.

Félelem a nyomástól

A szuperérzékenyek nem viselik jól, ha nyomás alatt kell teljesíteniük: aggódnak, ha határidőket betartva kell dolgozniuk, amikor pedig mások előtt kell felszólalniuk, egyenesen félnek. Az is nyomasztja őket, ha egy végeláthatatlan teendőlista van előttük.

Gazdag "belső" élet

Azt is elmondhatják magukról a szuperérzékenyek, hogy hihetetlenül gazdag "belső" életük van: kreatívan gondolkodnak, rengeteg ötlet kering a fejükben, és rendkívül öntudatosak. Ugyanakkor hajlamosak túlelemezni mindent, ami önbizalomhiányba torkollhat.

Félelem a negatív kritikától

Ezek az emberek nagyon nehezen dolgozzák fel a negatív kritikát, éppen ezért igyekeznek mindig a maximumot nyújtani, hogy ne kelljen bírálatban részesülniük. A perfekcionizmus miatt viszont rengeteget dolgoznak, ami kiégéshez vezethet.

Megfontoltság

A szuperérzékenyek soha nem határoznak sietve, hanem mindig alaposan átgondolják az adott dolog előnyeit, hátrányait. Ez a nagyfokú empátiájukkal magyarázható: nem mindegy számukra, hogy a döntésük hogyan hat másokra.

Részletorientáltság

Hihetetlen éleslátás jellemzi is őket: ráéreznek a helyzetek sajátosságaira, és észreveszik a legapróbb változásokat is. Ez a részletorientáltság sok esetben pozitív tulajdonság, hiszen hamar fel tudják mérni, mit szeretnek, vagy éppen nem szeretnek mások. Másfelől viszont, ha nem figyelnek, ez akár perfekcionizmusba is átcsaphat.  

7 dolog, amit nem tesznek a mentálisan erős emberek

A negatív érzelmek, a hatástalan, eredménytelen hozzáállás vagy az önpusztítás olyan dolgok, amiktől szükséges megválnunk, ha eredményeket akarunk elérni és saját életünket akarjuk élni. Akár türelmesebb szülők akarunk lenni, akár vezetők saját területünkön, a mentális erő építése mindenféleképpen segíteni fog számunkra. Összegyűjtöttünk hét olyan jellemzőt, amely minden mentálisan erős embernél megtalálható. Kattintson!

Kedvesség

A környezetük gyakran dicséri a szuperérzékenyek udvariasságát, tisztességességét, és azt, hogy fontos számukra, mi helyes és mi helytelen. Arra viszont nagyon érzékenyek, ha mások nem olyan feddhetetlenek, mint ők.

Jó problémamegoldó készség

Az elkötelezettség és az elhivatottság olyan tulajdonságok, amelyeknek köszönhetően a szuperérzékeny emberek nagyon jól tudnak csapatban dolgozni. Figyelnek a környezetükre, jól kezelik a konfliktusokat, kiváló a problémamegoldó készségük, és az új lehetőségek felismerésében is remekelnek.


Túlzott érzelmesség

Ezekről a személyekről azt is tudni kell, hogy hamar túlcsordulnak bennük az érzelmek, ezért az átlagnál gyakrabban érzékenyülnek el. Sokan emiatt úgy gondolhatják - tévesen -, hogy hisztisek vagy feltűnési viszketegségben szenvednek.

Hivatástudat

Inkább a belső tényezők (például az, hogy örömöt szerez-e nekik a munkájuk), mint külső tényezők (például a pénz vagy a presztízs) vezérlik őket. Olyan munkát keresnek, amelyet a hivatásuknak érezhetnek, ahelyett, hogy csak a fizetésért vállalnának el egy posztot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag