Életveszélyes az alacsony fizetés

A munkanélküliség megduplázza a korai elhalálozás kockázatát, de az alacsony fizetés is súlyos veszélyeztető tényező - derült ki egy németországi kutatásból.

A munkanélküliek körében kétszer magasabb a korai halálozás valószínűsége, mint a munkaviszonyban lévőknél - derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Max Planck kutatóintézeti hálózat népességtudományi intézete (MPIDR) készített.

A fizetés is sokat számít

Furcsa dologtól függ, hogy meddig élünk - részletek itt!

Azonban nemcsak az számít, hogy van-e valakinek munkája, hanem a fizetés nagysága is. Ezt jelzi, hogy a munkavállalók legrosszabbul kereső 20 százalékánál 150 százalékkal nagyobb az elhalálozás kockázata, mint legtöbb pénzt kereső 20 százaléknál. A képzettségi szint viszont kevésbé fontos ebből a szempontból. Az iskolázatlanok és a legalacsonyabb végzettségűek körében csupán nagyjából 30 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint a legmagasabb végzettségűeknél.
fizetés, jövedelem, pénz, szegény, alacsony jövedelem, kevás fizetés, munkanélküliség,
Az alacsony jövedelműek körében gyakoribb az idő előtti halálozás. Fotó: iStock

A lakhely is fontos?

De vajon mekkora szerepe van annak, hogy valaki Németország nyugati részén, vagy keleten, az egykori NDK területén él-e? A kutatók azt látták, hogy ez önmagában nem meghatározó. Igaz, hogy a keleti tartományokban élő férfiak körében nagyjából 25 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint az ország nyugati részén élőknél, ám a munkanélküliség, a jövedelem, a képzettségi szint és az állampolgárság hatásának kiszűrésével eltűnik ez az eltérés. A magasabb halálozási valószínűség így inkább annak tulajdonítható, hogy keleten magasabb a munkanélküliek, a kevésbé képzettek és az alacsony fizetésűek aránya. Egyéb regionális tényezők, például az egészségügyi infrastruktúrában megfigyelhető különbségek hatása elhanyagolható.
Az úgynevezett szocioökonómiai státusznak - mindenekelőtt a jövedelemnek, a munkaviszony meglétének és a képzettségnek - a túlélésre gyakorolt rendkívüli hatását jól mutatják a keleti tartományokban élő, illetve legalacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkező férfiakra vonatkozó adatok. Ebben a csoportban ugyanis több mint nyolcszor nagyobb az elhalálozás életkortól független kockázata, mint a németországi lakosság legmagasabb jövedelmű és képzettségű rétegében.

Az "egészséges migráns hatás"

A kutatók szerint adataik megerősítik az úgynevezett egészséges migráns hatás (healthy migrant effect) létezését. A szocioökonómiai és egyéb változók súlyozása után ugyanis azt látták, hogy a Németországban élő munkaképes korú nem német állampolgárok körében feleakkora a halálozási valószínűség, mint a német állampolgárok körében. Ugyanakkor az adatokból az is kitűnik, hogy a nem német állampolgárok a németekhez képest jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek alacsony fizetéssel járó munkakörbe.
Ezek az eredmények csak Németországra vonatkoznak, azonban egybevágnak hasonló svédországi kutatások eredményeivel.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 06. - január 12.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
9 500
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugaton elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet, máshol még marad a fényszegény idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag