Ettől függ, boldog-e egy nemzet vagy sem

A különböző statisztikák és a népesség nyilatkozatai alapján Dánia a legboldogabb ország a Földön - és ennek nemcsak szociológiai okai vannak. Egy most megjelent kutatás szerint minél közelebb van egy nemzet géntérképe a dánokéhoz, annál elégedettebb lesz.

Dr. Eugenio Proto és Andrew Oswald professzor, a warwicki egyetem Centre for Comptetitive Advantage in the Global Economy elnevezésú kutatóközpontjának szakemberei 131 országban gyűjtött adatokat elemeztek. Az adatokat nagy nemzetközi felmérések során gyűjtötték össze, és elsősorban az életminőséggel, boldogsággal, jól-léttel, elégedettséggel voltak kapcsolatosak. Ezeket az adatokat utána a genetikai térképpel is összevetették.

"Meglepő módon egy nemzet boldogsága a genetikától is függ. Minél közelebb van egy nemzet genetikai állománya a dánok génjeihez, annál boldogabb lesz" - nyilatkozta dr.Proto. "Ez még abban az esetben is igaz, ha egyéb tényezőket (például a vallást, kultúrát, szociális ellátóhálót) is figyelembe veszünk."

A titok nyitja egy bizonyos génvariációban rejlik, mely a összefüggésben áll a depresszióval , a neurózissal, és az általános elégedetlenséggel.

Mitől boldog egy nemzet?

A kutatás megállapította, hogy a dánok és a szintén igen boldog hollandok között vannak a legkevesebben, akiknél az 5-HTTLPR rövid variációja található meg. Ha tehát egy ország lakosai genetikai rokonságban állnak a dánokkal, illetve a hollandokkal (mint például a holland és dán ősökkel rendelkező amerikaiak), azoknál szintén alacsony lehet a gént birtokolók aránya, így összességében boldogabbak és elégedettebbek lesznek.

"Bár korábban ez elképzelhetetlennek tűnt, hamarosan eljöhet az az idő, hogy egy ország lakosainak elégedettségét nem a gazdasági mutatók, hanem a genetika alapján fogják felmérni" - mondta Oswald professzor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délutántól dél, délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra