Egyre nagyobb a szülők befolyása a kamaszok pályaválasztására

A kamaszok éretlensége és a szülők erőszakos hozzáállása állhat annak hátterében, hogy egyre nagyobb a családi befolyásolás szerepe az érettségi előtt álló diákok pálya- és továbbtanulás-választásában. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint ez a társadalmi átalakulásokkal lehet összefüggésben. A szakember azt is kiemelte, hogy az, ha a családtagok túlságosan erőteljesen fejezik ki az akaratukat a továbbtanulóval szemben és nem veszik figyelembe a kamasz egyéni képességeit, lelki sérüléseket okozhatnak.

"Az életszakaszok jelentősen kitolódtak: az önálló élet megkezdése, a szülőktől való anyagi és érzelmi függetlenedés, a gyermekvállalás is későbbre tolódott. Gyakori, hogy a húszas évei második felében járó fiatalok még otthon, a szüleikkel élnek. Értelemszerűen így a gyereken is nagyobb a nyomás, a gyerek élete feletti kontroll végett pedig jóval nagyobb a szerepe a szülői befolyásolásnak is" - mondta Dr. Almási Kitti, majd hozzátette: "Ha a szülő a saját meg nem valósult álmait erőlteti a gyermekére, vagy azt várja tőle, hogy a családi tradíciókat vigye tovább, függetlenül a gyerek képességeitől és vágyaitól, akkor ez komoly károkat okozhat a későbbi önállósodásban."

Egyes felsőoktatási intézmények - így a Dunaújvárosi Főiskola és a győri Széchenyi István Egyetem -, épp a megváltozott családi szerepek miatt, nagyobb hangsúlyt fektetnek a szülők tájékoztatására. Lak Gyöngyi, a Dunaújvárosi Főiskola kommunikációs igazgatója szerint a szülőknek sem a megváltozott munkaerőpiac kihívásairól, sem pedig a felsőoktatás képzési kínálatáról nincs elég információjuk, így nagy sikere volt az intézmény által rendezett nyílt napnak, ahol pszichológusokkal és az egyetem oktatóival is találkozhattak.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag