A koronavírus miatti lezárások váratlan előnye

Meglepő előnnyel jártak a koronavírus miatti lezárások: egy friss tanulmány szerint az emberek többsége úgy érzi, fejlődött a kreativitása a bezártságban.

Úgy tűnik, a bezártságnak – amit az elmúlt években a kelleténél jóval többször el kellett viselnünk annak érdekében, hogy sikerüljön megállítani, vagy legalábbis lelassítani a vírus terjedését – pozitív következményei is voltak. Egy friss kutatás szerzői azt állítják, a kényszerű otthonlét kreatívabbá tett minket - írja a New York Post

Több szabadidő, több kreativitás

A Frontiers in Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint egyértelműen a több szabadidő és több lehetőség vezetett – ahogy ők fogalmaznak – az „általános pozitív változáshoz a kreativitásban”. Tehát a körülmények változása kedvezett annak, hogy sokan újragondolják a szokásaikat.

Sokaknak fejlődött a kreativitása a járvány alatt. Fotó: Getty Images
Sokaknak fejlődött a kreativitása a járvány alatt. Fotó: Getty Images

A tudósok 380 francia anyanyelvű alany bevonásával végzett kutatásukban arra jutottak, hogy bár a lezárások lelkileg elég megterhelőek voltak (mint erre más tanulmányok is rávilágítottak), az alanyok mégis úgy érezték, kreatívabbá váltak.

A kutatók még egy összefüggést kiemeltek: minél jobban érezték magukat az emberek, annál kreatívabbnak gondolták önmagukat. De vajon azért érezték jobban magukat, mert kreatívabbak lettek, vagy a boldogság tette őket kreatívabbá? Erre a kérdésre egyelőre a szakértők is keresik a választ.

Új hobbik a bezártságban

Sokan fordították arra a megnövekedett szabadidejüket, hogy új hobbikban mélyedjenek el. Ezek közül a legnépszerűbbek a tanulmány szerzői szerint a főzés, a festés, a varrás, a kertészkedés , a különböző dekorációs időtöltések és a zenélés voltak.

A szerzők által említett hobbiknak csak a 40 százaléka – például a főzés, a sport és táncos programok vagy a kertészkedés – volt olyan időtöltés, amit az alanyok az elmúlt öt év során már űztek egy ideig. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alanyok többsége új hobbit talált a bezártság alatt.

Persze, korántsem mindenkiből hozták ki az alkotókedvet a lezárások: akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus gazdasági következményei miatt, azok úgy érezték, túl sok gonddal kell szembenézniük, ami megakadályozza őket az alkotásban. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra