A koronavírus miatti lezárások váratlan előnye

Meglepő előnnyel jártak a koronavírus miatti lezárások: egy friss tanulmány szerint az emberek többsége úgy érzi, fejlődött a kreativitása a bezártságban.

Úgy tűnik, a bezártságnak – amit az elmúlt években a kelleténél jóval többször el kellett viselnünk annak érdekében, hogy sikerüljön megállítani, vagy legalábbis lelassítani a vírus terjedését – pozitív következményei is voltak. Egy friss kutatás szerzői azt állítják, a kényszerű otthonlét kreatívabbá tett minket - írja a New York Post

Több szabadidő, több kreativitás

A Frontiers in Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint egyértelműen a több szabadidő és több lehetőség vezetett – ahogy ők fogalmaznak – az „általános pozitív változáshoz a kreativitásban”. Tehát a körülmények változása kedvezett annak, hogy sokan újragondolják a szokásaikat.

Sokaknak fejlődött a kreativitása a járvány alatt. Fotó: Getty Images
Sokaknak fejlődött a kreativitása a járvány alatt. Fotó: Getty Images

A tudósok 380 francia anyanyelvű alany bevonásával végzett kutatásukban arra jutottak, hogy bár a lezárások lelkileg elég megterhelőek voltak (mint erre más tanulmányok is rávilágítottak), az alanyok mégis úgy érezték, kreatívabbá váltak.

A kutatók még egy összefüggést kiemeltek: minél jobban érezték magukat az emberek, annál kreatívabbnak gondolták önmagukat. De vajon azért érezték jobban magukat, mert kreatívabbak lettek, vagy a boldogság tette őket kreatívabbá? Erre a kérdésre egyelőre a szakértők is keresik a választ.

Új hobbik a bezártságban

Sokan fordították arra a megnövekedett szabadidejüket, hogy új hobbikban mélyedjenek el. Ezek közül a legnépszerűbbek a tanulmány szerzői szerint a főzés, a festés, a varrás, a kertészkedés, a különböző dekorációs időtöltések és a zenélés voltak.

A szerzők által említett hobbiknak csak a 40 százaléka – például a főzés, a sport és táncos programok vagy a kertészkedés – volt olyan időtöltés, amit az alanyok az elmúlt öt év során már űztek egy ideig. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alanyok többsége új hobbit talált a bezártság alatt.

Persze, korántsem mindenkiből hozták ki az alkotókedvet a lezárások: akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus gazdasági következményei miatt, azok úgy érezték, túl sok gonddal kell szembenézniük, ami megakadályozza őket az alkotásban. 

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)