Hogyan mondjon nemet az orvos a betegek nem megfelelő terápiás igényeire?

A klinikusok számára számtalan mód nyílik arra, hogy elutasítsa a betegek nem megfelelő terápiás igényeit anélkül, hogy ezzel hátrányosan befolyásolnák az orvos-beteg kapcsolatot - írja az Archives of Internal Medicine február 22-i száma.

A betegek átlagosan 10 vizitből egyszer külön kérnek valamilyen terápiás beavatkozást, azonban ez néha ütközik az elsődleges orvosi ajánlásokkal, kiváltképpen, ha a kérést valamilyen hirdetés motiválta. Azonban az orvosoknak óvatos viselkedést kell tanúsítaniuk, amikor elutasítják ezeket a kéréseket, ugyanis ez csökkentheti a beteg orvosba vetett bizalmát és elégedettségét.

Dr. Debora A. Paterniti és a Kalifornia Egyetem munkatársai szúrópróbaszerű vizsgálatot végeztek a klinikusok viselkedését illetően antidepresszáns terápia kérése esetén. Előre felkészített betegek 199, nem indokolt esetben kértek antidepresszánst Sacramento és Rochester városában található rendelőkben 2003 és 2004 között: fáradtságra, csukló-, vagy gerincfájdalmakra panaszkodtak. Az eseményekről hangfelvétel készült, mely alapján elemezték azokat a stratégiákat, amiket az orvosok az elutasítás során alkalmaztak. Elutasítás 88 esetben történt, ebből a vizsgálat 84-re terjedt ki.

Ebből 53 esetben az orvos megértést mutatott. Az orvos megkérdezte a beteget, honnan hallott az adott gyógyszerről, miért gondolja, hogy az segíthetne; tanácsadó, vagy mentális specialista segítségét ajánlotta fel; illetve alternatívaként nagyfokú depresszió diagnózisát kínálták fel.

26 esetben más orvosi megközelítést javasoltak, leginkább az antidepresszáns helyett altatót, illetve az állapot kivizsgálásának hátterében álló elváltozást (pl. pajzsmirigy-betegség) tárták volna fel. Öt esetben az orvos egyszerűen magyarázat nélkül utasította el a kérést.

A vizsgálat szerint azok a betegek számoltak be nagyobb elégedettségi szintről, akik esetén az orvosok betegközpontú módszert alkalmaztak és megértőnek mutatkoztak az elutasítás során is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra