Mikor jelent alvászavart a nemalvás?

Kiss Verus

Az alvás mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, mert ilyenkor pihenjük ki az elmúlt nap fáradalmait, és ezalatt immunrendszerünk is erősödik. Az alvászavarok éppen ezért számos problémát okozhatnak a szervezet működésében.

Az információfeldolgozás is ekkor zajlik

Egy átlagos felnőttnek 7-8 óra alvásra van szüksége: ennyi idő alatt újratöltődnek a sejtek, fontos építő folyamatok zajlanak a szervezetben, és a napi élmények, a hallott, tanult információk feldolgozása is ilyenkor zajlik az agyban. Részben ennek a folyamatnak a melléktermékei az álmok, melyek javarészt azalvásegy speciális szakaszára jellemzőek, melyet REM fázisnak ("Rapid Eye Movement", gyors szemmozgás) nevezünk.

Érdekesség

Kétszer annyi nő szenved inszomniában, mint férfi. A nőket a szervezetükben zajló hormonális változások (menstruációs ciklus, terhesség, menopauza) is hajlamosabbá teszik az alvászavarra.

Nem mindenkinek adatik azonban meg a nyugodt és zavartalan alvás, hiszen a lakosság egyharmada - nagyobb arányban az idősebb korosztály - szenved átmeneti vagy tartósabb alvási panaszoktól.

Azalvászavarokmegjelenési formái különbözőek: elalvási zavarról beszélünk, amikor valakinek nem jön álom a szemére, átalvási zavarról, amikor valaki el tud ugyan aludni, de az éjszaka folyamán akár többször is felébred és álmatlanul hánykolódik, a végén pedig kialvatlanul ébred. Az is elő szokott fordulni, hogy sokkal hamarabb ébredünk a kelleténél, ezáltal pedig fáradtan indul a nap, és ilyenkor ingerlékenységgel, koncentrációs nehézségekkel is küzdünk. Ha a fentiek egy hónapon keresztül hetente három napon át jelentkeznek, akkor valódi alvásbetegségről van szó, amit indokolt kivizsgáltatni és gyógykezelni.

Mi lehet az oka?

Az alvásproblémák hátterében számos dolog állhat: a rendszertelen és/vagy egészségtelen életmód, a belső biológiai óra zavara, az elhanyagolt belgyógyászati betegségek, a depresszió, sőt az agyi vérkeringés idült zavara is. Ez utóbbi mögött az áll, hogy az agyi érbetegségben szenvedőknél az éjszakai órákban kritikusan csökkenhet az agyi vérátáramlás.
Mikor jelent alvászavart a nemalvás?
Mikor kóros, ha nem tudunk aludni?
Ennek következménye lehet például az éjszakai felébredés, de súlyosabb esetben stroke is kialakulhat, melynek tünetei sokszor csak a reggeli ébredést követően válnak észlelhetővé. A stressz szerepe is rendkívül nagy: a napközbeni teljesítménykényszer, az időzavar, a munkahelyen zajló események és a családi konfliktusok ugyanis annyira felpörgetik a szervezetet, hogy a nappali szorongás estére sem csökken, és a feszültségnek gyakorta lesz a következménye alvászavar.

Elalvási és/vagy átalvási nehezítettséget okozhatnak a központi idegrendszer idült kórképei, az ún. neurodegeneratív betegségek is. Amennyiben az idegsejtek károsodása az alvás-ébrenlét szabályozásában is szerepet játszó struktúrákat is érinti, alvászavar alakulhat ki. A két leggyakoribb neurodegeneratív kórkép azAlzheimer-kórés a Parkinson-kór, melyeknél alvászavar léphet fel. Az Alzheimer-kór esetén más kórfolyamatok mellett a tobozmirigyban termelt melatonin mennyisége csökkenhet, ezáltal károsodhat a circadián ritmus. A Parkinson-kóros betegeknél a betegségre jellemző mozgászavarok, az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai, illetve társult betegségek is állhatnak az alvászavar hátterében.

Mit tegyünk, ha alvási nehézségeink vannak?

Egy-két éjszakán át fennálló rosszabb alvástól nem kell megijednünk, ennyit szervezetünk még bőven el tud viselni. Az egy hónapnál hosszabban elhúzódó alvási nehézségek esetén azonban érdemes felkeresni a háziorvost, különösen akkor, ha nappali tüneteink is vannak, azaz a nap legnagyobb részében fáradtak, levertek, ingerlékenyek vagyunk és nehezebben koncentrálunk.

Az orvos az esetleges háttérbetegségek kezelésén túl az alvásbarát életmód kialakításában és az alvászavar rendezésében is segíteni tud. A legfontosabb, amit a nyugodt álomért tehetünk, hogy rendszeres, egészséges életmódot folytatunk, vagyis rendszeresen mozgunk, egészségesen táplálkozunk, többé-kevésbé rendszeres napi ritmus szerint élünk, illetve időt fordítunk a stressz kezelésére és a pihenésre, feltöltődésre is.

Az alvásproblémákat minden esetben komolyan kell vennünk, hiszen az utóbbi évtizedben számos gyakori betegségről derült ki, hogy kialakulásában az alvás zavara is kockázati tényező lehet. Ilyen a depresszió, a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség, a koszorúér-betegségek és amagas vérnyomásis.

Értékelje a cikket!

<p>Tisztelt Doktor &Uacute&&#35;59;r!</p> <p>Am&oacute&&#35;59;ta csak visszaeml&eacute&&#35;59;kszem, komoly szorong&aacute&&#35;59;sos probl&eacute&&#35;59;m&aacute&&#35;59;im vannak. A napokban keltette fel a figyelmem, hogy a nem integr&aacute&&#35;59;lt Moro reflex t&uuml&&#35;59;netei megtal&aacute&&#35;59;lhat&oacute&&#35;59;ak n&aacute&&#35;59;lam (az allergi&aacute&&#35;59;t&oacute&&#35;59;l, a hypoglik&eacute&&#35;59;mi&aacute&&#35;59;ig tengeri betegs&eacute&&#35;59;gig minden), ami a legf&aacute&&#35;59;raszt&oacute&&#35;59;bb ezek k&ouml&&#35;59;z&uuml&&#35;59;l, a folyamatos megijed&eacute&&#35;59;s, &eacute&&#35;59;s az, hogy a zaj elviselhetetlennek tűnik (pl. egy oviscsoport zaja, b&aacute&&#35;59;rmilyen hirtelen zaj). Elolvasva a Moro &eacute&&#35;59;s a Strauss reflexet, elbizonytalanodtam, mert maga a reakci&oacute&&#35;59;m a m&aacute&&#35;59;sodik (nyak behuz&aacute&&#35;59;sa, pislog&aacute&&#35;59;s, stb.). A k&eacute&&#35;59;rd&eacute&&#35;59;sem az lenne, hogy felnőtt korban, hogy n&eacute&&#35;59;z ki egy nem megfelelően integr&aacute&&#35;59;lt Mor&oacute&&#35;59; reflex, s hogy van-e k&uuml&&#35;59;l&ouml&&#35;59;nbs&eacute&&#35;59;g e k&ouml&&#35;59;z&ouml&&#35;59;tt &eacute&&#35;59;s a t&uacute&&#35;59;lzott ijedts&eacute&&#35;59;gi rekci&oacute&&#35;59; (exaggerated startle reflexet ford&iacute&&#35;59;tottam &iacute&&#35;59;gy, nem tudom helyes-e), hogyan lehet egym&aacute&&#35;59;st&oacute&&#35;59;l megk&uuml&&#35;59;l&ouml&&#35;59;nb&ouml&&#35;59;ztetni felnőtn&eacute&&#35;59;l a Moro reflexet a Strauss reflextől? Ilyen t&iacute&&#35;59;pus&uacute&&#35;59; vizsg&aacute&&#35;59;latra n&aacute&&#35;59;lunk nincs lehetős&eacute&&#35;59;g, ez&eacute&&#35;59;rt k&eacute&&#35;59;rem a seg&iacute&&#35;59;ts&eacute&&#35;59;g&eacute&&#35;59;t, hogy tudjam merre induljak. J&oacute&&#35;59; lenne m&aacute&&#35;59;r kicsit felszusszanni. <br />V&aacute&&#35;59;lasz&aacute&&#35;59;t előre is k&ouml&&#35;59;sz&ouml&&#35;59;n&ouml&&#35;59;m.</p>

Tisztelt Kérdező! A Moro-reflex egy olyan újszülöttkori reflex, amely 4-5 hónapos korban teljesen megszűnik. A felnőtteknél a Strauss-reflex lehetséges. Érdemes lenne ezzel a problémával inkább pszichológushoz fordulni. Üdvözl...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt nagyrészt gyengén fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, sok napsütés várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag