Hogyan pótolhatjuk be alváshiányunkat?

Félórás extra alvásokat beiktatva könnyen hátunk mögött hagyhatjuk az alváshiány okozta problémákat, állítja egy új francia kutatás.

Az ilyen extra alvások révén csökkenthetjük a stressz mértékét, erősíthetjük immunrendszerünket, hormon- és fehérjeszintjeink pedig a normális szintre juthatnak. Ez már csak azért is hasznos, mert az alvásmegvonás miatti figyelmetlenség miatt könnyebben kerülhetünk veszélyes helyzetbe, hosszú távon pedig nagyobb eséllyel alakulhat ki bennünk magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség vagy akár elhízás is.

Ha betegek vagyunk, ha szeretnénk jól kinézni egy fontos eseményen, vagy csak egyszerűen szeretnénk felfrissíteni a testünket és a szellemünket, a legjobb megoldás egy kiadós alvás. Olvassa el, Miért olyan egészséges az alvás? című cikkünket! Dr. Brice Faraut, a Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité kutatója elmondta: kutatásaik szerint egy napi 30 perces extra alvás teljesen megfordíthatja egy álmatlan éjszaka okozta hormonkilengéseket és könnyen helyrehordozhatja az immun-, illetve a neuroendokrin rendszereket. Mindez az éjjeli műszakban dolgozóknak vagy az éjjeli munkához hozzászokott szellemi munkásoknak is kifejezetten hasznos lehet.

A kutatás során 25 és 32 év között férfiakat vizsgáltak háromnapos turnusokban. Mindegyik kezdetén alhattak nyolc órát, majd a következő két napban csak két óra pihenésre volt lehetőségük. Egy következő turnusban pedig két, extra 30 perces pihenési lehetőséget is kaptak. Ezt követően vizelet- és nyálmintát vettek tőlük, hogy megvizsgálhassák, alvásrendjük miként módosítja hormonháztartásukat.

Félórás extra alvásokat beiktatva hátunk mögött hagyhatjuk az alváshiány okozta problémákat

Amikor csak két órát tudtak aludni, a férfiak szervezetében két és félszeresére nőtt a norepinefrin szintje: ez a hormon felelős például stressz esetén a test üss-vagy-fuss (fight flight) reakciójára, ez emeli szívveréseünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is. Emellett a kialvatlanság a nyálban található interleukin-6 fehérje szintjére is rossz hatással volt: ez a vírusokkal szemben biztosít nagyobb védettséget. Amikor viszont a férfiak meg tudták aludni az extra fél órákat, szervezetük visszaállt az egészséges szintre: mindez pedig csak azt jelenti, hogy a beiktatott plusz alvások az immunrendszerre is jó hatással vannak.

Minderről többet az Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban megjelent kutatásban olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)