Vámpír baktérium: vérre szomjazik és halálos fertőzést terjeszt

Emberi vérre szomjaznak bizonyos baktériumok, és táplálkozás közben képesek akár halálos fertőzéseket okozni – állítja egy amerikai kutatás.

A vérünkben található aminosav vonzza, és baktériumként képes halálos véráramfertőzést okozni – számol be a Live Science a Washingtoni Állami Egyetem vámpír baktériumokat vizsgáló kutatásának eredményeiről.

E Coli baktérium
E Coli baktérium felnagyítva. Fotó: Getty Images

Azonnal felismerik a vért

A kutatók az emberi bélrendszerben megtalálható három baktériumfajt, a Salmonella enterica, az Escherichia coli és a Citrobacter koseri nevű baktériumokat vették górcső alá. Megállapították, hogy mindhárom faj ezeket a "vámpírszerű" tulajdonságokat mutatja, amikor emberektől vett szérummal érintkezik. 

Az L-szerin aminosavnak – amelyre ezek a baktériumok éheznek – anyagcseretermékei szerepet játszanak az idegsejtek fejlődésében és egyes agyi funkciókban.

A kísérlet során a kutatók ilyen típusú baktériumokat tenyésztettek Petri-csészékben, amikbe ezt követően emberi szérumot juttattak, szimulálva, ahogy a baktériumok kapcsolatba kerülnek az emberi vérrel például egy bélvérzés során. A baktériumok azonnal reagáltak a szérumra, és kevesebb mint egy percen belül a forrás felé úsztak.

A szóban forgó baktériumok általában véráramfertőzésekkel hozhatók összefüggésbe, amelyek szepszishez, azaz vérmérgezéshez vezethetnek. A vér általában mentes a baktériumoktól és más potenciális kórokozóktól, így ha baktériumok kerülnek bele, az nagy problémát jelenthet. Mostanáig azonban nem értették pontosan, miért vonzza ezeket a baktériumokat az emberi vér. "Drakula hajlamuk" feltárása ezért a halálos véráramfertőzések új kezeléséhez vezethet – állítják a kutatók. Elméletük szerint ha sikerül megérteni, hogyan képesek felismerni a vért, az a jövőben olyan gyógyszerek kifejlesztését segítheti, melyek blokkolják ezt a képességüket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +20 °C

Erőteljes marad a (gomoly)felhő-képződés, erősen, illetve gyengén felhős helyek és időszakok egyaránt előfordulnak. Az ország délkeleti, keleti felén további záporok, zivatarok alakulnak ki, és heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökésekkel. Reggelre a csapadékgócok számossága már jelentősen csökkenhet. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződik. A hőmérséklet hajnalban 14, 21 fok között alakul. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra