Így ismerhető fel korábban a szívbetegség

Egy magyar fejlesztésű készülék segít a szívbetegségek korai diagnosztizálásában, illetve a leletek orvoshoz juttatásában.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a legfőbb haláloknak számítanak: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak a 2015-ös évben 17,7 millió ember hunyt el emiatt, köztük 7,4 millióan szívkoszorúér-betegség, 6,7 millióan stroke következtében. Magyarországon is több tízezer ember életét követelik ezek a betegségek minden évben, majdnem kétszer annyian halnak meg ilyen okból, mint daganatos megbetegedések következtében, és majdnem hússzor annyian, ahányan balesetek során. Egy magyar fejlesztésű készülék azonban segíthet a betegeken - írja a hvg.hu.

Tünetek, melyek szívbetegséget jeleznek Szívünk egészséges állapotban szinte teljesen észrevétlenül végzi a dolgát. Ez az alig pár száz grammos szerv hosszú évtizedeken át töretlenül szolgálja az emberi testet, de csak ha tudatosan odafigyelünk rá, hogy ne akadályozzuk benne. A szívbetegségek leggyakoribb jeleiről az alábbi cikkünkben írtunk!

EKG vizsgálat otthon, egy perc alatt

A Segítő Kezek NKft. idősügyi infokommunikációs programjában jelenleg országosan 89 településközponttal, közel 400 települést ellátva működik. Ebbe a programba viszik most be a magyar fejlesztésű Wiwe nevű készüléket, amely két módon is szolgálhatja a betegeket: segíthet a szívbetegségek korai diagnózisában, illetve a leleteket is gyorsan eljuttatja a kezelőorvoshoz. A fejlesztő cég összesen 110 darab Wiwe-ot juttat el a Segítő Kezekhez, ahonnan hátrányos helyzetű, beteg emberekhez kerülnek majd.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak

A készülék nagyjából akkora, mint egy névjegykártya (persze, annál kicsit vastagabb), így könnyen elfér akár zsebben is. Egy gyakorlatilag bárhol, bármikor használható szívdiagnosztikai eszköz, amely nagyjából egy perc alatt elvégez egy pontos EKG-mérést. Gyors és egyszerű használatának köszönhetően a stroke, a ritmuszavar és a hirtelen szívmegállás kockázatszűrésében és diagnosztizálásában is komoly szerepe lehet.

Működéséhez egy androidos vagy iOS rendszerű készülékre is szükség lesz, melyre az eszköz applikációját kell letölteni, majd párosítani azokat. A gyors vizsgálat után nem sokkal már meg is érkezik az eredmény a telefonos alkalmazásba, amely egy rövid kiértékelést is tartalmaz. Működéséről részletesebben a hvg.hu alábbi cikkében lehet olvasni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: