Váratlan fronton támadt az idősekre a koronavírus

Emelkedett Magyarországon 2022-ben a hosszú ideje fennálló betegséggel élők aránya, a 65 év felettiek körében pedig 2019 óta töretlenül növekszik a számuk: friss adatok alapján 2022-ben ebben a korosztályban 78 százalékuk érintett. Ez Európán belül a harmadik legrosszabb eredmény a Pénzcentrum elemzése szerint, és erről is a koronavírus tehet.

Nem újdonság, hogy Magyarország rosszul teljesít az egészségügyi statisztikákban, az Eurostat friss adatai alapján pedig ez nem is változott a krónikus betegségeket és állandósult egészségügyi problémákat tekintve. Európai összevetésben a magyarok körében magas a hosszú ideje fennálló betegséggel, egészségügyi problémával élők aránya: a hetedik legrosszabb arányt mutatjuk fel a vizsgált országok közül a kontinensen. A sor elején a finnek állnak – járt utána a Pénzcentrum. Itt a felnőtt lakosság 53 százaléka szenved hosszú ideje fennálló egészségügyi gondoktól. Az észtek, portugálok, svédek, lettek és franciák körében is 40 százaléknál magasabb ez az arány. Magyarországon a 16 éven felüli lakosság 39,3 százalékát érinti a probléma, míg az EU-átlag 36,1 százalék. 

Az idősödő korosztály helyzetét vizsgálva látható, hogy a magyar idősek közül tízből nyolcan élnek együtt valamilyen hosszú ideje fennálló betegséggel. Ez rendkívül magas arány, Európában a harmadik legrosszabb, csak Ciprus és Észtország előzi meg hazánkat. 

krónikus beteg, idős, öreg
A koronavírusjárvány megtette hatását: megugrott a krónikus betegséggel élő idősek száma. Fotó: Getty Images

A javulás valóban az?

A KSH adatbázisa alapján is jelentősen csökkent a krónikus betegek aránya a magyar népesség körében 2021-ben, azonban ezt nem tekinthetjük javulásnak. Sokkal inkább arról van szó, hogy a krónikus betegek körében jelentősebb volt a halálozási arány a járvány következtében. Amikor tehát visszaesésről beszélünk, akkor a statisztikák mögött inkább az áll, hogy sok krónikus beteg – akik a veszélyeztettebb csoporthoz is tartoztak – elhunyt a járvány alatt, emiatt csökkenhetett jelentősen a teljes lakossághoz viszonyított arányuk. Továbbá már az is tudható, hogy a koronavírus okozta bezárkózás, a vizsgálatok halasztása feltáratlanul hagyott rengeteg betegséget, hiszen a betegek nem jutottak el vele az orvoshoz, így nem is diagnosztizálták őket. Ezek tükrében érdemes látni a 2022-re történt emelkedést is a hosszú ideje fennálló betegséggel élők arányában.

Pénzcentrum online kutatást végzett, melynek célja az volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének, egészségi állapotának helyzetét. A felmérésre kapott válaszok alapján egyértelmű, hogy a nyugdíjasok helyzete Magyarországon tovább romlott: amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak okozott problémát a mindennapokban a rossz egészségi állapota, ez az arány 2023 elejére csaknem 20 százalékra nőtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra