Új szolgáltatásokat indítanak a háziorvosok

A betegségmegelőzést és a szűrést, továbbá a lelki egészség támogatását biztosító programot indít újabb két zalaegerszegi háziorvosi praxisközösség. Így már a város és a környék lakóinak kétharmadát elérik a prevenciós szolgáltatások.

Az orvosi alapellátás infrastrukturális körülményeinek javítására, valamint a szolgáltatási paletta bővítésére az elmúlt években összesen mintegy 700 millió forintot nyertek Zalaegerszegen a különböző pályázatok forrásaiból. A megyei jogú város minden háziorvosi rendelőjét és védőnői körzeti helyiségét felújították, valamint a központi orvosi ügyeletet is korszerűsítették. Tervezik továbbá a rendelőintézet és a mentőállomás felújítását is.

prevenció, betegségek megelőzése, egészség megőrzése, háziorvosok, praxisközösségek
A praxisközösségek a prevenciót helyezik a középpontba. Fotó: iStock

5 praxisközösség

Száz új praxisközösség nyílhat az országban - kattintson a részletekért!

Tavaly nyáron három, most pedig két háziorvosi praxisközösség összesen 338 millió forinthoz jutott szakembereket is bevonó prevenciós programokhoz. Az öt praxisközösség a városban és a város környékén összesen 22 háziorvosi körzetet érint. Ez a kétharmada az összes körzetnek, így már csaknem 40 ezer ember vehet igénybe olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket eddig nehezebben elérhetők voltak. Ilyen például a dietetikusi, a gyógytornászi vagy a pszichológusi szaktanácsadás - ismertette Zimborás Béla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett háziorvosi programok zalaegerszegi projektmenedzsere.

A sikeres svájci modell

Az egyik nyertes praxisközösség képviseletében Batka Jenő házi gyermekorvos felidézte, hogy 2014-ben éppen Zalaegerszegen valósult meg először az országban svájci modell alapján egy háziorvosok praxisközösségére épülő új szolgáltatási rendszer. A kedvező tapasztalatok alapján hirdette meg az Emmi azt a pályázatot is, amelyben már öt zalaegerszegi háziorvosi közösség nyert el pályázati forrásokat.

A praxisközösségek a pályázati forrás segítségével a prevenciót helyezik a középpontba, legfőképpen a gyerekek és a 60 év feletti korosztály esetében. Az életmódváltást szorgalmazó program például többek között a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a lelki betegségek szűrését és megelőzését szolgálja.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső