Száz új praxisközösség nyílhat az országban

Praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából.

Kiváló eredményekkel zárult 2017-ben a svájci mintára kialakított praxisközösségek 5 éves kísérleti programja négy hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi mikrorégióban. Részletek itt.

Az országban eddig mintegy ötven praxisközösség kezdte meg működését 6,6 milliárd forintos európai uniós forrásból. Az államtitkár közlése szerint a következő években további száz praxisközösség életre hívására nyílik lehetőség, egyenként maximum 80 millió forint értékben. (A pályázatok benyújtásának határideje február 28.) Első ütemben Dunavarsány és további három település - Szigetszentmiklós, Majosháza, Dunaharaszti - 20 ezer lakosát kívánják bevonni a praxisközösségek szolgáltatásainak körébe.

A praxisközösségekben gyógytornászok, védőnők, dietetikusok is dolgoznak
A praxisközösségekben gyógytornászok, védőnők, dietetikusok is dolgoznak

Rétvári Bence kifejtette, a hazai egészségügyi ellátórendszer elsősorban az akut betegek ellátására és a krónikus betegek gondozására fókuszál, az új szolgáltatásként megjelenő praxisközösségekkel viszont a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására helyezik a hangsúlyt. Ennek keretében a rendelőkben és más helyszíneken az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlsúly és a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében indul küzdelem.


Ehhez pluszszolgáltatásként többek között védőnők, dietetikus szakemberek, gyógytornászok állnak rendelkezésre, a háziorvosok pedig - többlet javadalmazásért - külön rendelési időben segítik a munkát. Reményeik szerint az egészség megőrzésének elősegítése eredményeként a szakellátás terhei is csökkenhetnek majd.

Milyennek tekinthető a magyar lakosság egészségi állapota európai összevetésben? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső