Szín, márka, ár – ez mind befolyásolja, melyik gyógyszertől érzed jobban magad

Hiába a hatóanyag: a tünetek enyhítésében az is számít, mennyit fizettél egy gyógyszerért és az milyen márkájú vagy színű. Mutatjuk, hány féle placebohatás létezik.

"A kezelendő állapottól függően bizonyos színű és márkájú tabletták hatékonyabbak, mint mások" mondta el kutatásokra támaszkodva Christian Jarrett pszichológus az IFL Science-nek. A British Psychological Societyben megjelenő cikkében kifejtette: a kék placebo tabletták jobb nyugtatók, mint a rózsaszínűek, a márkás és drága placebo tabletták pedig hatékonyabbak, mint az ismeretlenebbek vagy olcsóbbak.

tabletta, kapszula, pirula, gyógyszer
Az is számít, melyik gyógyszer milyen színű. Fotó: Getty Images

Injekció kontra tabletta

Jó példa, amikor – a jelenséget vizsgálva – Parkinson-kóros betegeknek azt mondták, hogy a betegség új injekciós kezelését tesztelik rajtuk. A kezelés – ami valójában csak sóoldat volt – két injekciót tartalmazott. Az egyikről azt mondták a betegeknek, hogy 100, a másikról pedig hogy 1500 dollárba kerül. Meglepő eredmény született: minden betegnél javult a motoros funkció – a Parkinson-kór szokatlanul érzékeny a placebohatásra, valószínűleg a speciális neurológiai pályák miatt, amelyeket érint –, de azok, akik először a "drága" dózist kapták, nagyobb mértékű pozitív változásról számoltak be.

Szintén erősebb hatást tulajdonítunk egy injekciós kezelésnek, mint egy tablettásnak. Minél erősebbnek képzeljük ugyanis a gyógyszert, annál nagyobb mértékben érezzük is a hatását. Ez a kognitív előítélet olyan erős, hogy bizonyos esetekben a hamis injekciók hatékonyabbak lehetnek, mint a valódi tabletták. A betegek háromnegyedénél már az is elég a tünetek enyhítéséhez, ha csupán elhitetik velük, hogy megműtötték őket.Egy kutatás azt is kimutatta, hogy azoknak a Parkinson-kóros betegeknek, akiken egyfajta placebo-agyműtétet végeztek, nagyobb mértékben enyhültek a tüneteik, mint akik ténylegesen őssejtkezelésben részesültek, de nem tudtak róla. A placebo elv gyakorlatilag mindenkinél működik, a szakértők azonban hangsúlyozzák: bár a betegek jobban érzik magukat tőle, ez nem valódi gyógymód.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra