Nem működik az e-recept

Bár már április óta írnak fel e-receptet a háziorvosok, még mindig sok probléma van vele. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak.

Nem működik az e-recept-rendszer

Az ATV Híradójának nyilatkozó háziorvos szerint egyik betege azért nem tudta kiváltani a gyógyszerét, mert a rendszer 1889-et írt dátumként a receptre. "A kiállítás dátumaként a legutóbbi betegnél 1889-et nyomtatott rá, már a vonalkódban, miközben a rendes recepten ott volt természetesen az aznapi dátuma a gyógyszer felírásának. Na most, ilyenért például a patikus elküldheti a beteget."

Továbbra sem működik az e-recept, EESZT Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Dr. Hankó Zoltán Magyar Gyógyszerészi Kamara e-recept
Továbbra is gondok vannak az e-recepttel

" Kinyomtatom ezt a receptet , akkor ez a recept úgy fog kinézni, hogy megjelenik rajta az a bizonyos vonalkód. Elvben" - mondta Héczey András háziorvos, aki a Híradó kérésére próbált egy e-receptet készíteni, ám a kinyomtatott recepten nem szerepelt a vonalkód, amelyet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ( EESZT ) rendszernek kellett volna generálnia.

Héczey András szerint ennek most valószínűleg az az oka, hogy karbantartás van, hiszen hétvégén nincs rendelés a háziorvosoknál, de vele már hétköznapokon is előfordult, hogy nem kapott vonalkódot a rendszertől, vagy hibás volt a kód, ami komoly fejfájást okozott a betegeknek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az e-recept áprilisi bevezetése óta sokat javult a helyzet, de még most is sokszor gondot okoz, hogy a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ez adott esetben akár a TB-felé végzett elszámoláskor is gondot okozhat a patikusoknak.

Hankó Zoltán hozzátette: "Van olyan, hogy egy felíráshoz kapcsolódóan akár két vagy három felírási igazolásnak a kinyomtatására is sor kerül, ami még egy jó szándékú betegmagatartás esetén is hordozza annak kockázatát, hogy kétszer-háromszor próbálkoznak ugyanannak a felírt gyógyszernek két vagy három felírási igazolással történő kiváltására."

Az elektronikus rendszer a jövő

László Imre egészségügyi szakpolitikus szerint ezeknek a gyerekbetegségeknek a többsége elkerülhető lett volna, ha nem a nulláról kezdik el felépíteni a rendszert. Mint mondta: "Első körben úgy lehetett volna igazán ezen javítani, ha átvesszük azoktól az országoktól a tapasztalatokat, amelyek már hosszú évek óta használják ezt, és nem próbálunk mindig, rossz szokásunkhoz híven föltalálni valami újat."

László Imre ennek ellenére hangsúlyozta, hogy az elektronikus rendszer a jövő , ennek nincs alternatívája, de a hibákat minél gyorsabban ki kell küszöbölni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra