Nem működik az e-recept

Bár már április óta írnak fel e-receptet a háziorvosok, még mindig sok probléma van vele. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak.

Nem működik az e-recept-rendszer

Az ATV Híradójának nyilatkozó háziorvos szerint egyik betege azért nem tudta kiváltani a gyógyszerét, mert a rendszer 1889-et írt dátumként a receptre. "A kiállítás dátumaként a legutóbbi betegnél 1889-et nyomtatott rá, már a vonalkódban, miközben a rendes recepten ott volt természetesen az aznapi dátuma a gyógyszer felírásának. Na most, ilyenért például a patikus elküldheti a beteget."

Továbbra sem működik az e-recept, EESZT Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Dr. Hankó Zoltán Magyar Gyógyszerészi Kamara e-recept
Továbbra is gondok vannak az e-recepttel

" Kinyomtatom ezt a receptet , akkor ez a recept úgy fog kinézni, hogy megjelenik rajta az a bizonyos vonalkód. Elvben" - mondta Héczey András háziorvos, aki a Híradó kérésére próbált egy e-receptet készíteni, ám a kinyomtatott recepten nem szerepelt a vonalkód, amelyet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ( EESZT ) rendszernek kellett volna generálnia.

Héczey András szerint ennek most valószínűleg az az oka, hogy karbantartás van, hiszen hétvégén nincs rendelés a háziorvosoknál, de vele már hétköznapokon is előfordult, hogy nem kapott vonalkódot a rendszertől, vagy hibás volt a kód, ami komoly fejfájást okozott a betegeknek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az e-recept áprilisi bevezetése óta sokat javult a helyzet, de még most is sokszor gondot okoz, hogy a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ez adott esetben akár a TB-felé végzett elszámoláskor is gondot okozhat a patikusoknak.

Hankó Zoltán hozzátette: "Van olyan, hogy egy felíráshoz kapcsolódóan akár két vagy három felírási igazolásnak a kinyomtatására is sor kerül, ami még egy jó szándékú betegmagatartás esetén is hordozza annak kockázatát, hogy kétszer-háromszor próbálkoznak ugyanannak a felírt gyógyszernek két vagy három felírási igazolással történő kiváltására."

Az elektronikus rendszer a jövő

László Imre egészségügyi szakpolitikus szerint ezeknek a gyerekbetegségeknek a többsége elkerülhető lett volna, ha nem a nulláról kezdik el felépíteni a rendszert. Mint mondta: "Első körben úgy lehetett volna igazán ezen javítani, ha átvesszük azoktól az országoktól a tapasztalatokat, amelyek már hosszú évek óta használják ezt, és nem próbálunk mindig, rossz szokásunkhoz híven föltalálni valami újat."

László Imre ennek ellenére hangsúlyozta, hogy az elektronikus rendszer a jövő , ennek nincs alternatívája, de a hibákat minél gyorsabban ki kell küszöbölni.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: