MRI, CT, PET-CT: nézze meg, mire számíthat a vizsgálatokon!

Ha megvan a beutaló, de szeretné tudni, mire számíthat a különböző képalkotó eljárásos vizsgálatokon, és egyáltalán hogyan működnek?

A CT-ről

Az eljárás során - a röntgentechnológia segítségével - háromdimenziós anatómiai képet hoznak létre. Úgy alkotnak képet, hogy a páciens szervezetén keresztülsugároznak egy nagy energiájú elektromágneses mezőt. Ez a sugárnyaláb egy röntgenfilmre vetíti az árnyékát. Mivel a változó vastagságú szöveteknek más-más árnyékuk van, a képen láthatóvá válik a szervezet belső struktúrája. A lágyabb szövetek több röntgensugarat engednek keresztül, a keményebb szövetek, például a csont ugyanakkor kevesebbet.

Míg a röntgensugarak kétdimenziós képet alkotnak, addig a CT 3-dimenziós képet is tud alkotni, mert a páciens teste körül spirálisan forgatja a hagyományos röntgensugarakat. Ezek a test körüli fordulatok a test egy-egy szeletéről készítenek képet. A számítógép a képszeleteket összegyűjti, összerendezi, és így a célterület vagy akár az egész test 360 fokos képét képes megalkotni.

Ilyen a PET-CT

A PET-CT egyesíti magában a PET és a CT diagnosztikai módszerét. Segítségével felfedezhető és körülhatárolható a rendellenes szövet. A légzés, a szívdobogás és a beteg egyéb mozgása miatt a hagyományos képalkotó eljárásokkal nem mindig vehetők észre a kisebb károsodások.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy a PET-CT akár 2 mm-es elváltozásokat is jelezzen, és azokat pontosabban körülhatárolja. Így korábban felfedezhető a daganatos szövet, az egészséges pedig megkímélhető a sugárzástól. Ezek a berendezések mozgó területeket, például a szívet és a tüdőt is tisztán és részletesen ábrázolják.

A vizsgálat során a beteg először radioaktív kontrasztanyagot kap intravénásan, ami 60-90 perc alatt oszlik el a szervezetben. A páciens egy asztalon fekszik, amely lassan keresztülhalad a gyűrű alakú szkenneren. A szkenner eközben begyűjti a PET és a CT felvételekhez szükséges információkat. A 15-60 percig tartó vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

A szkenner stabil asztala lehetővé teszi, hogy pontosan beazonosítsák a mozgásnak kitett területeken található kisméretű elváltozásokat. Az orvos a vizsgálat után átnézheti a részletes képeket. Emellett a szkenner szoftvere eltárolja az elváltozásokat, és a következő vizsgálatnál betölti azokat, így jól láthatóak a különbségek.

Különbség az egyes képalkotó eljárások eredményei között

Különbség az egyes képalkotó eljárások eredményei között

Az MRI titkai

Ha valakinek olyan belső szervi elváltozása van, amelyet hagyományos vizsgálattal nem lehet kimutatni, MRI-re lehet szükség. MRI alkalmazásakor a beteg egy kihúzható emelvényen fekszik, amelyet betolnak a gép belsejébe. A gépben lévő, rádiófrekvenciát kibocsátó mágneses tekercs letapogatja a beteg vizsgálni kívánt testrészét. Mágneses mező jön létre, amely végigfut a cső belsején.

A szervezetben hidrogénatomok milliárdjai vannak, amelyek természetes pályán keringenek. Mágneses mező hatására ezek irányba állnak, mint egy iránytű, és új pályán kezdenek keringeni. Amikor megszűnik a mágneses mező, az atomok visszatérnek a természetes pályájukra. Ahogy megnyugszanak, kicsiny rádióadóhoz hasonlóan energiát bocsátanak ki. Különböző szövetek különböző energiaszinteket, és a számítógép érzékeli a pontos impulzusukat. Az atomok visszarendeződési ideje határozza meg az energiakülönbséget. A tömör szövetek hosszabb idő alatt rendeződnek vissza, mint a lágy szövetek.

Tehát ahogy a számítógép érzékeli a különböző energiaszinteket, képet alkot, a tömör szövetek fehéren, a kevésbé tömörek feketén jelennek meg. Ezzel az MRI képes megmutatni például a szerveket, az inakat, a szalagokat. Ez a szervezetünkben lévő nagyszámú hidrogénatomnak köszönhető, hiszen ennek használatával működik az MRI.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag