MOK: rendezni kell az orvosok ügyeleti díját

Erőteljes felhívást tett közzé a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosok alacsony ügyeleti díjáról.

"Fontos, hogy tudják: az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak" - olvasható a MOK honlapján . A kamara szerint az év eleji törvénymódosítás hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére.

dsa
Nem minden orvosi ügyelet jár azonos terheléssel (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

Csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent. Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak.

A kamara alelnöke korábban azt mondta a Telexnek : megoldásra váró probléma az, hogy nem minden orvosi ügyelet jár azonos terheléssel. Egészen más jellegű egy orvosi ügyelet egy szemészeti osztályon, egy krónikus belgyógyászati osztályon, vagy egy pörgős sürgősségi betegellátó osztályon, emellett szakterületenként, végzettségenként, felelősségi körönként is vannak különbségek.

A MOK kidolgozta az ügyeleti rendszer fejlesztésének tervét, és tudomásuk szerint a Pénzügyminisztérium is rábólintott arra, hogy egy évben 70 milliárd forint körüli összeget tenne ki ez az ügyeleti díjazás. Az ügyben azonban máig nem mondta ki a végső szót a kormány.

A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy az ügyeleti díjak rendezésének halogatása a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti. Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása, írták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra