Meglepő okok, amelyek miatt állandóan fázunk

A nők eleve fázékonyabbak, mivel lassabb a nyugalmi anyagcseréjük, valamint a hidegtűrő képességük is alacsonyabb, mint a férfiaknak. A gyakori fázás mögött azonban akár egészségügyi okok is állhatnak.

Ha gyakran tapasztaljuk azt, hogy a környezetünkben senki más nem fázik rajtunk kívül, akkor érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat. A háttérben ugyanis akár betegség is állhat - a care2.com összegyűjtötte a legjellemzőbb mögöttes tényezőket.

Pajzsmirigy-alulműködés

A fázékonyság egyik leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése. Ilyenkor azanyagcserelelassul, és ennek köszönhető, hogy folyamatosan fázunk. Ha erre a betegségre gyanakszunk, keressük az olyan kísérő tüneteket, mint a száraz bőr, a kimerültség, a hajhullás, a székrekedés és a hízás.

fázékonyság, fázás, hőérzet, hideg végtagok, tünet
Érelmeszesedésre vagy diabéteszre is utalhat a fázékonyság. Fotó: 123rf

Vérszegénység

A vérszegénység is fázékonyságot okozhat. Ilyenkor ugyanis nincs elég vörösvérsejt a szervezetben, hogy elegendő oxigént szállítson mindenhová, ennek hatására pedig lelassulhat a végtagokban a keringés.

Fogyás

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy kialvatlanság esetén dideregnek. Ennek az az oka, hogy az alváshiány stresszt ró a testre, amely hőveszteséget okoz. Milyen következményei vannak még a kevés alvásnak?

Nagymértékű fogyás után is tapasztalhatjuk, hogy gyakrabban fázunk, mint korábban. Ilyenkor a testzsír mennyiségének csökkenése miatt fokozottan érzékennyé válunk a hidegre. Emellett súlyvesztéskor olyan hormonális és anyagcsere-változások is bekövetkezhetnek, amelyek szintén fázékonyságot okoznak.

Raynaud-szindróma

A Raynaud-szindróma nevű betegség a kéz és a láb ujjainak keringésére hat. Jellemző tünete az ujjak megdagadása, valamint a gyakori fázás. Bizonyos esetekben a végtagok elkékülnek és el is zsibbadnak. Ez főként akkor fordul elő, ha hirtelen hidegebb környezetbe kerül a beteg.

Érelmeszesedés

Érelmeszesedés során a verőerek rugalmas fala kalciumlerakódás miatt megkeményedik, ezért a keringés elégtelenné válhat, és idegkárosodás léphet fel. Ennek a tünete is lehet az extrém fázékonyság.

Cukorbetegség

A cukorbetegségre szintén jellemző a gyakori fázás. Ebben az esetben a keringési zavarok mellett a betegség miatt kialakult veseproblémák tehetik fázékonnyá a beteget. Ha diabéteszre gyanakszunk, érdemes figyelni a kísérő tüneteket, mint a gyakori vizelés, a fáradtság, a homályos látás és a fokozott szomjúságérzet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)