Még mindig kitart az influenza

Úgy tűnik, levonulóban van a hazai influenzajárvány: az elmúlt héten 35 százalékkal csökkent az orvoshoz forduló betegek száma, amely azonban még így is meghaladja a járványküszöböt.

Hogyan enyhíthetők az influenza tünetei? Részletek itt.

Nem egészen 34 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak február 18. és 24. között az országban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közzétett adataiból. Valamennyi megyében csökkent a megbetegedések száma, Tolnában az előző hetinek több mint a felére, Heves és Csongrád megyében pedig közel a felére. Az influenzagyanús fertőzések előfordulása Zala, Győr-Moson-Sopron és Békés megyében volt a leggyakoribb.

Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége
Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége

Akárcsak az elmúlt hetekben, ezúttal is a 3-5 és a 6-14 éves gyermekek betegedtek meg a legnagyobb arányban, esetükben 100 ezer főre vetítve 891, illetve közel 660 főnél váltottak ki panaszokat a légúti vírusok. Az összes beteg 31 és fél százaléka a gyermekek közül, 34,3 százaléka a 15-34 éves korosztályból került ki. Ami az influenzaszerű megbetegedések halmozódását illeti, egyetlen - fővárosi óvodát érintő - járványról érkezett jelentés.

A nyolcadik naptári héten 83 légúti mintát küldtek be laboratóriumi vizsgálatra. Ebből 37 esetben igazolták influenza A vírus kóroki szerepét. Tavaly október óta 1082 mintából 495 influenza A és mindössze 5 influenza B vírus okozta fertőzést mutattak. Az idei év második hetében indult járványban eddig a lakosság 3,6 százaléka fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, azaz mintegy 350 ezer embert érintett a járvány.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció