Még mindig kitart az influenza

Úgy tűnik, levonulóban van a hazai influenzajárvány: az elmúlt héten 35 százalékkal csökkent az orvoshoz forduló betegek száma, amely azonban még így is meghaladja a járványküszöböt.

Hogyan enyhíthetők az influenza tünetei? Részletek itt.

Nem egészen 34 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak február 18. és 24. között az országban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közzétett adataiból. Valamennyi megyében csökkent a megbetegedések száma, Tolnában az előző hetinek több mint a felére, Heves és Csongrád megyében pedig közel a felére. Az influenzagyanús fertőzések előfordulása Zala, Győr-Moson-Sopron és Békés megyében volt a leggyakoribb.

Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége
Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége (fotó: iStock)

Akárcsak az elmúlt hetekben, ezúttal is a 3-5 és a 6-14 éves gyermekek betegedtek meg a legnagyobb arányban, esetükben 100 ezer főre vetítve 891, illetve közel 660 főnél váltottak ki panaszokat a légúti vírusok. Az összes beteg 31 és fél százaléka a gyermekek közül, 34,3 százaléka a 15-34 éves korosztályból került ki. Ami az influenzaszerű megbetegedések halmozódását illeti, egyetlen - fővárosi óvodát érintő - járványról érkezett jelentés.

A nyolcadik naptári héten 83 légúti mintát küldtek be laboratóriumi vizsgálatra. Ebből 37 esetben igazolták influenza A vírus kóroki szerepét. Tavaly október óta 1082 mintából 495 influenza A és mindössze 5 influenza B vírus okozta fertőzést mutattak. Az idei év második hetében indult járványban eddig a lakosság 3,6 százaléka fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, azaz mintegy 350 ezer embert érintett a járvány.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)