Még mindig kitart az influenza

Úgy tűnik, levonulóban van a hazai influenzajárvány: az elmúlt héten 35 százalékkal csökkent az orvoshoz forduló betegek száma, amely azonban még így is meghaladja a járványküszöböt.

Hogyan enyhíthetők az influenza tünetei? Részletek itt.

Nem egészen 34 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak február 18. és 24. között az országban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közzétett adataiból. Valamennyi megyében csökkent a megbetegedések száma, Tolnában az előző hetinek több mint a felére, Heves és Csongrád megyében pedig közel a felére. Az influenzagyanús fertőzések előfordulása Zala, Győr-Moson-Sopron és Békés megyében volt a leggyakoribb.

Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége
Bár csökkent a megbetegedések száma, az influenzajárványnak még nincs vége (fotó: iStock)

Akárcsak az elmúlt hetekben, ezúttal is a 3-5 és a 6-14 éves gyermekek betegedtek meg a legnagyobb arányban, esetükben 100 ezer főre vetítve 891, illetve közel 660 főnél váltottak ki panaszokat a légúti vírusok. Az összes beteg 31 és fél százaléka a gyermekek közül, 34,3 százaléka a 15-34 éves korosztályból került ki. Ami az influenzaszerű megbetegedések halmozódását illeti, egyetlen - fővárosi óvodát érintő - járványról érkezett jelentés.

A nyolcadik naptári héten 83 légúti mintát küldtek be laboratóriumi vizsgálatra. Ebből 37 esetben igazolták influenza A vírus kóroki szerepét. Tavaly október óta 1082 mintából 495 influenza A és mindössze 5 influenza B vírus okozta fertőzést mutattak. Az idei év második hetében indult járványban eddig a lakosság 3,6 százaléka fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, azaz mintegy 350 ezer embert érintett a járvány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra