Még durvább lett az influenzajárvány

Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma: a múlt héten több mint 77 ezer beteg fordult orvoshoz influenzagyanús tünetekkel az országban.

Hogyan vált ki panaszokat az influenza az emberi szervezetben? Részletek itt.

Mindez közel 20 százalékos emelkedést jelent az egy héttel korábbi számokhoz képest. A Nemzeti Népegészségügyi Központ frissen közzétett adatai szerint a panaszok az ország lakosságának közel 8 ezrelékét érintették. A fővárosban és 15 megyében emelkedett, három megyében nem változott, egy megyében pedig csökkent a megbetegedések száma. Arányosan a legtöbb beteget Tolna, Hajdú-Bihar és Heves megyében regisztrálták. A páciensek között nagyjából egyenlő arányban fordultak elő gyermekek és fiatal felnőttek.

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel (fotó: iStock)

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket - Zala megye kivételével - az ország minden területén diagnosztizáltak. Az ötödik naptári héten összesen 170 influenzagyanús betegtől vett mintát vizsgáltak meg a szakemberek, ebből 94 esetben igazolták az influenza A, valamint 5 esetben az influenza B vírustörzs kóroki szerepét. Az influenzapozitivitási arány 62 százaléknak felelt meg, azaz a megbetegedések közel kétharmadát valóban influenzavírusok váltották ki. Érdemes megemlíteni, hogy a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban az idei szezonban először diagnosztizáltak influenza B vírus okozta fertőzést.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról 28 jelentés érkezett összesen kilenc megyéből és egy esetben a fővárosból. A járványok 93 százaléka gyermekközösségekben fordult elő. Tizenöt járványban történt mintavételezés, hat járvány esetén pedig már be is fejeződtek a virológiai vizsgálatok: négy járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt felelős, két járvány esetén a megbetegedések hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV) állt.

Milyen szövődményeket válthat ki az influenza megfelelő kezelés nélkül? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra