Még durvább lett az influenzajárvány

Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma: a múlt héten több mint 77 ezer beteg fordult orvoshoz influenzagyanús tünetekkel az országban.

Hogyan vált ki panaszokat az influenza az emberi szervezetben? Részletek itt.

Mindez közel 20 százalékos emelkedést jelent az egy héttel korábbi számokhoz képest. A Nemzeti Népegészségügyi Központ frissen közzétett adatai szerint a panaszok az ország lakosságának közel 8 ezrelékét érintették. A fővárosban és 15 megyében emelkedett, három megyében nem változott, egy megyében pedig csökkent a megbetegedések száma. Arányosan a legtöbb beteget Tolna, Hajdú-Bihar és Heves megyében regisztrálták. A páciensek között nagyjából egyenlő arányban fordultak elő gyermekek és fiatal felnőttek.

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket - Zala megye kivételével - az ország minden területén diagnosztizáltak. Az ötödik naptári héten összesen 170 influenzagyanús betegtől vett mintát vizsgáltak meg a szakemberek, ebből 94 esetben igazolták az influenza A, valamint 5 esetben az influenza B vírustörzs kóroki szerepét. Az influenzapozitivitási arány 62 százaléknak felelt meg, azaz a megbetegedések közel kétharmadát valóban influenzavírusok váltották ki. Érdemes megemlíteni, hogy a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban az idei szezonban először diagnosztizáltak influenza B vírus okozta fertőzést.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról 28 jelentés érkezett összesen kilenc megyéből és egy esetben a fővárosból. A járványok 93 százaléka gyermekközösségekben fordult elő. Tizenöt járványban történt mintavételezés, hat járvány esetén pedig már be is fejeződtek a virológiai vizsgálatok: négy járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt felelős, két járvány esetén a megbetegedések hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV) állt.

Milyen szövődményeket válthat ki az influenza megfelelő kezelés nélkül? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció