Magyar gyerekeket vizsgálnak

A magyar gyermekek felnövését vizsgáló, a tervek szerint akár több évtizedig tartó kutatást indít a Központi Statisztikai Hivatal a jövő évtől.

A Kohorsz'18 - Magyar Születési Kohorszvizsgálat elnevezésű kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek fejlődéséről. Azt vizsgálják majd, hogyan nőnek fel Magyarországon a gyermekek, és ezt milyen tényezők befolyásolják. A jövő januártól induló kutatást az Európai Unió is támogatja, és a 2018. április 1-je és 2019. március 31. közötti időszakban születő gyermekeket vizsgálja. Országosan reprezentatív mintából összesen tízezer gyermek növekedését követik majd figyelemmel.

Az egészségegyenlőtlenségek növekedése súlyosan veszélyezteti az ország gazdasági teljesítményét, hosszú távú társadalmi fejlődését. Ezért az egyenlőtlenségek csökkentése alapvető fontosságú a magyar társadalom számára. Ennek hatásairól bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A társadalmi egyenlőtlenségek hatásait vizsgálnák

Az első úgynevezett kohorszkutatás (nemzedékkutatás) 1958-ban indult Nagy-Britanniában, és még ma is folyamatban van. Spéder Zsolt, a kutatóintézet igazgatója közölte: az adatok gyűjtése nem a születés után kezdődik, hanem már a várandósság 6-7. hónapjában. A kutatás a társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszál - mondta, megjegyezve: a vizsgálat középpontjában a gyermekek életútja lesz, és ebből próbálják majd értelmezni a szülői életpályákat.

Már a várandósság 6-7. hónapjában adatokat gyűjtenek a magzatokról
Már a várandósság 6-7. hónapjában adatokat gyűjtenek a magzatokról

A kutatás finanszírozása jelenleg öt évre biztosított, de szeretnék legalább huszonöt éven keresztül követni a vizsgálatban résztvevő gyerekeket. Tervek szerint az aktuális eredményeket összefoglalva évente jelentéseket készítenek majd.

Veroszta Zsuzsanna kutató elmondta, hogy az első adatfelvétel jövő év januárjában kezdődik meg a kutatásba bevont védőnőkkel, akik felveszik majd az adatokat a várandósság 28-31. hetében lévő kismamákkal . Az érintett védőnők képzése már tart. A kutatás során a fizikai, a kognitív és a szocioemocionális jellemzők alakulását folyamatosan vizsgálni fogják, emellett nézik a gyermekek egészségét, jólétét, teljesítményét is. Vizsgálják továbbá a gyermekek családi és társas környezetét, a család életmódját, értékrendjét, információ-ellátottságát, terveit, valamint a munkakörnyezetet. Kapitány Balázs, a kutatóintézet igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy az ilyen jellegű vizsgálatok általában területileg szűkebbek, nem országosak, és nemzetközi összehasonlításban az sem jellemző, hogy az adatgyűjtés már a várandósság alatt elkezdődik.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: