Koronavírus: így vizsgálják ki a gyerekeket a fertőzés után

A sokszervi gyulladás a koronavírus-fertőzést követően 2-4 héttel jelentkezik.

Szerdától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén itt és itt. Az országban egyébként kizárólag a Semmelweisen érhető el a betegség hosszútávú hatásait vizsgáló szakambulancia, ahova lakhelytől függetlenül várják az összes, korábban PIMS-en átesett gyereket - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

beteg kisgyerek
A sokszervi gyulladás a koronavírus-fertőzést követően 2-4 héttel jelentkezik.Fotó: Getty Images

Később jelentkeznek a tünetek

A koronavírus-fertőzés gyerekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz vagy tünetmentesen zajlik. Ugyanakkor a súlyos szervi károsodással járó krónikus betegséggel vagy komoly fejlődési zavarokkal élők, illetve a kóros elhízásban szenvedők esetében gyakrabban alakul ki kórházi kezelést is igénylő szövődmény, elsősorban tüdőgyulladás. A sokszervi gyulladás (az angol rövidítés alapján PIMS; Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) ezzel szemben kései szövődményként a koronavírus-fertőzést követően, általában 2-4 héttel később jelentkezik.

Átmeneti cukorbetegséget okozhat a koronavírus-fertőzés.

A ritka, ám súlyos betegség időbeli eltolódásának oka, hogy a tünetekért nem maga a fertőzés, hanem az annak gyógyulását követő kóros immunreakció a felelős. Dr. Constantin Tamás, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense azt is hangsúlyozta, hogy a PIMS akut tüneteivel ne az említett a szakrendeléseken jelentkezzenek a szülők, ide most azokat a gyerekeket várják vissza, akik már átestek a PIMS-en.

Még nem tudni, van-e hosszú távú hatása

"A koronavírus-járvány ötödik hulláma jelenleg csendesedik, azonban a gyerekkori sokszervi gyulladásos esetszámok előfordulása éppen a tetőzést követően emelkedik meg. Bár ritka szövődményről van szó, országszerte már több száz gyereket kezeltek sokszervi gyulladás miatt, azt viszont egyelőre még nem ismerjük, hogy a heveny tünetek visszahúzódása után van-e a betegségnek bármilyen hosszú távú egészségügyi hatása" - mutatott rá dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke. Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, hogy éppen ezért indította el az egyetem a két gyermekklinikán azt a szakambulanciát, ahol a sokszervi gyulladásból gyógyult gyerekek felülvizsgálatát végzik, és kimondottan a betegség hosszútávú szövődményeit elemzik.

"A rendelésen a legmodernebb laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal térképezzük fel, milyen hosszú távú hatása lehet a gyerekek egészségére a sokszervi gyulladásnak" - ismertette dr. Pék Tamás, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika infektológusa, aki elmondta azt is, hogy az általános gyermekgyógyászati vizsgálatok mellett kardiológia és immunológiai szempontból is ellenőrzik a betegség után az ambulanciákon megjelenő gyermekeket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)