Koronavírus: ezért fordítják hasra a betegeket

Segíti a légzést, ezáltal javítja a túlélési esélyeket, ha a nap nagy részében hason fektetik a lélegeztetőgépre kötött COVID-19-betegeket.

A koronavírus-fertőzötteket kezelő orvosok és ápolók jelentős része álmatlansággal küzd. Részletek itt.

A koronavírus-fertőzés áldozatai gyakran a tüdőgyulladás egy súlyos formája, az akut respirációs distressz szindróma (ARDS) következtében veszítik életüket. Francia orvosok még 2013-ban közöltek egy tudományos cikket, amiben ARDS-sel küzdő, lélegeztetőgépre kötött betegek kezelésével kapcsolatos tapasztalataikat összegezték. A tanulmány szerint csökkentette az elhalálozás kockázatát, ha a pácienseket a hasukra fektették a kórházban. A CNN cikke szerint a módszert jelenleg is alkalmazzák az Egyesült Államok és a világ számos egészségügyi intézményében a legsúlyosabb állapotban lévő COVID-19-betegek kezelése során.

COVID-19, koronavírus, lélegeztetőgép
Hason fekve javulhat a COVID-19-betegek légzése. Fotó: Getty Images

A lépés az eddigi tapasztalatok szerint kifizetődő. "Ez egy egyszerű dolog, mégis figyelemre méltó javulást érhetünk el vele. Ezt látjuk minden páciensnél" - árulta el dr. Mangala Narasimhan, a Long Island-i Zsidó Kórház orvosa. A szakembert éppen az interjú ideje alatt hívták a kórházból egy súlyos légzési nehézséggel küzdő pácienshez, ő azonban csak annyit tanácsolt a telefonáló kollégájának, hogy fordítsák hasára a beteget. Végül a beteg vérének oxigéntelítettsége 85-ről 98 százalékosra emelkedett a testhelyzet-változtatás nyomán.

A technika azért működik, mert lehetővé teszi, hogy a levegő könnyebben áramoljon a tüdőbe. Háton fekve a test súlya összenyomhatja a szerv egyes részeit. Ha azonban hason fekszik az érintett, ezek a részek is megnyílnak a légzés előtt. Egyszerű és nagyszerű módszerről van tehát szó, akad azonban egy hátulütője is. A betegeket jellemzően napi 16 órán át tartják így, a kényelmetlen testpozíció miatt pedig több szedációt kell náluk alkalmazni, ami azzal jár, hogy tovább is maradnak a sürgősségi osztályon. Márpedig ez egy kritikus pont az egyébként is jelentős terhelés alatt lévő egészségügyi ellátásban. Éppen ezért általában csak a legsúlyosabb állapotban lévő pácienseket lélegeztetik így, akik a legtöbbet profitálhatnak a módszerből.

A 2013-as francia tanulmány csak olyan pácienseket vizsgált, akiket gépi lélegeztetéssel kezeltek, így a hason fekvés lehetséges előnyeire vonatkozóan nincs tudományos bizonyíték kevésbé súlyos állapotú betegeknél. A Rush Egyetem orvosi központja a kérdés tisztázása érdekében egy új klinikai kísérletet indít. Olyan betegeken próbálják majd ki az eljárást, akik nem szorulnak gépi lélegeztetésre, csupán kiegészítő oxigénadásra.

Forrás: cnn.com

Melyek a legfontosabb, leggyakrabban felmerülő kérdések az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban? Olvassa el az nlc.hu összefoglalóját ide kattintva!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció