Kiderült, bezár-e az ország hospice háza

Negyvenmillió forinttal támogatja az Emmi a Magyar Hospice Alapítványt, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem kell bezárni a budapesti hospice házat.

Érkezik a segítség a hospice háznak

Az alapítvány közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 40 millió forinttal támogatja a Magyar Hospice Alapítványt a miniszteri tartalékkeret terhére. Emlékeztettek arra, hogy az alapítvány működteti a tízszemélyes budapesti hospice házat , illetve száz beteget is ellát otthonában, valamint módszertani központként működik, hospice-ellátással foglalkozó szakembereket és önkénteseket oktat.

"A halálra is lehet készülni" A híradókat és a véres mozifilmeket nézve nap mint nap szembesülünk az élet végességével. A képernyőn látott halál elszomorít vagy éppen elborzaszt bennünket, az elmúlás elfogadásában azonban egyáltalán nem segít. Sőt. A ránk zúduló tragédiák hatására falat húzunk fel magunk köré: el akarjuk hinni, hogy mindez csupán messze, másokkal történik, velünk pedig nem fordulhat elő. De bármennyire próbáljuk még magunk előtt is tagadni, az élet mindenki számára véget ér egyszer . A halálról pedig igenis beszélnünk kellene.

Budapest Hospice Ház, hospice, hospice ellátás, halál, elmúlás, gyász
Egyelőre nem zár be az ország hopsice háza

Nehéz anyagi helyzetben a hospice-ellátás

A Magyar Hospice Alapítvány az egyetlen olyan szervezet Magyarországon, amely bármilyen kórházi háttértől függetlenül működteti felnőtt hospice-házát - írták. A közlemény szerint az alapítvány jelenlegi nehéz anyagi helyzetének egyik oka, hogy az szja egy százalékából befolyó bevétel idén ötödével csökkent az egyszázalékos rendszer megváltozása miatt. Ezen kívül az elmúlt években kevesebb olyan pályázatot írtak ki, amelyen az alapítvány működési támogatást nyerhetett volna.

Bajban van a Hospice Ház! A Magyar Hospice Alapítvány korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice-házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéséhez szükséges pénzügyi fedezet.

Kitértek arra is, hogy az egészségügyi dolgozók tavalyi, kormány által biztosított többlépcsős bérrendezését az alapítványnak saját erőből kellett biztosítania. Meglátásuk szerint a hospice-ellátás általánosan alulfinanszírozott Magyarországon, ezt a problémát országos szinten kell megoldani. A Magyar Hospice Alapítvány köszöni a magánszemélyek ezrei által küldött adományokat, felajánlásokat , továbbá az Emmi 40 milliós támogatását, amellyel lehetővé válik a betegek további ellátása, gondozása - olvasható a Muszbek Katalin orvosigazgató által jegyzett közleményben.

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, november 4-én az emberi erőforrások minisztere adott utasítást az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány működéséhez szükséges forrást , egyúttal felhívta az alapítványt a felelős működésre. Az államtitkárság előzőleg közölte, hogy elismerik az alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért kapott az alapítvány az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást.

Van jó halál? A hospice-mozgalom egyik vezetője korábban elmondta, hogy a hospice-ellátásban elkísért betegeknek (tavaly 9 ezer embernek) körülbelül a fele már otthon hal meg. "Ez nem nagy szám, hiszen Magyarországon 130 ezer haláleset van évente, mégis óriási előrelépés. Régen nyilvánosan születtek és haltak meg az emberek, manapság ehhez képest nem nagyon van jelen a család. Általában a középkorúak sem láttak még halottat. Sok kórházban még mindig paravánt vonnak a haldokló köré, mondván, nem akarják, hogy a többi betegnek traumát okozzon a látványa. Ez borzalmas, hiszen az ember, ha magánál van, akkor számára ez az élet vége, hogy elparavánozzák . És a többi beteg is azt látja, hogy ez vár majd rá is. De van ellentendencia is, létezik egy nagyon erős európai kezdeményezés abba az irányba, hogy az emberek otthon halhassanak meg" - mondta Hegedűs Katalin, a hospice-mozgalom egyik vezetője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra