Tovább gyűrűzik a hospice-botrány

HáziPatika

Ahogy erről a HáziPatika.com is beszámolt, korábban vészjelzést adott le a Magyar Hospice Alapítvány. Balog Zoltán ezután zöld utat adott a támogatásnak, de továbbra sem csitulnak a kedélyek.

A hospice célja a méltóságteljes halál biztosítása

Korábban a Budapest Hospice Ház közölte, hogy fel kell hagyniuk a betegek utolsó életszakaszát végigkísérő munkájukkal, ha nem segíti ki őket pénzzel az illetékes miniszter. Az ügy azonban túlmutat egyetlen szolgáltató nehéz helyzetén - írja a hvg.hu. Az életvégi ellátás Magyarországon mindenütt alulfinanszírozott, így az intézmények és elhivatott csapatuk folyamatosan adományokra vannak utalva, hogy a minimális szintet hozhassák.

Hospice, Budapest Hospice Ház, Hospice Alapítvány, öregkor, halál
Az életvégi ellátás mindenütt alulfinanszírozott hazánkban

Fontos a haldoklók ellátása

A haldoklók ellátásának nagyobb szerepet kellene kapnia az egészségügyben - mondta a lapnak a vészharangot kongató Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita. A WHO és az európai becslések alapján a népességarányt tekintve Magyarországon 500 olyan ágyra lenne szükség, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, fájdalmukat csökkenthetik. A cél a méltóságteljes halál feltételeinek biztosítása lenne.

Ezzel szemben egy 2016-os felmérés szerint csak 243 ágy állt rendelkezésre. Azóta a debreceni kórházban nyitottak egy Hospice-Palliatív osztályt, de még így is hiányzik a szükséges kapacitás 40 százaléka. Tavaly egyébként 90 szervezet végzett életvégi ellátást vagy kórházban vagy otthonápolás keretében.


Hazai hospice ellátás számokban

Évente 38 ezer rákos beteg hal meg, közülük minden ötödik kap hospice-ellátást, amely lehet intézményi keretek között vagy házhoz kijáró segítség formájában (ilyenkor szakember segíti a hozzátartozókat a nehezebb feladatok elvégzésében). Az ágyak kihasználtsága a felmérés szerint 73,4 százalék volt. Az adatokat közlő 82 szervezet összesen 8740 beteget látott el tavaly. Egy beteg átlagosan 26 napig részesült ellátásban. Az intézményben töltött idő átlag alattinak számít, míg az otthonápolásé átlag fölötti - írja a lap.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag