Ismét megműtik a szétválasztott ikreket

Megkezdődött a bangladesi sziámi ikrek műtétsorozatának negyedik szakasza, a rehabilitáció és a koponyarekonstrukció a tervezése, illetve kivitelezése.

Ahogy korábban már olvashatták a HáziPatika.com-on, augusztus elején egy 33 órás maratoni műtéttel szétválasztották a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. A napokban pedig Dakkába utaztak a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai - Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell -, hogy felmérjék a kislányok állapotát, valamint megkezdjék a műtétsorozat negyedik szakaszát.

ikrek, ikerpár, sziámi ikrek, fejüknél összenőtt ikerpár, bangladesi ikerpár, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, műtétsorozat
Augusztus elején választották szét a fejüknél összenőtt ikerpárt. Fotó: cselekves.org

Rabeya jól van, Rukaya állapota romlott

Az alapítvány közleménye szerint az ikerpár egyik tagja, Rabeya már a legutóbbi műtét után 5 nappal magához tért. Azóta fejlődik, beszél és játszik, így már el is hagyhatta az intenzív osztályt. A kislányon szeptember 11-én 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek az orvosok.

Kritikus a sziámi ikrek egyikének állapota - részletek itt!

A másik lánynál, Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek hátterében véralvadási zavar áll, amely a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatt alakult ki. Így az addig folyamatosan javuló és a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki. A végtagjait viszont jelenleg is tudja mozgatni, és a szemét is képes kinyitni.

Orvosi bravúr 4 fázisban

A magyar orvoscsapatot 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása volt, amelyet Dr. Hudák István vezetésével végeztek el 2018-ban, Dakkában. A második fázis a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása volt. A műtét Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, amelyet Dr. Csókay András vezetett. A negyedik fázist Dr. Pataki Gergely koordinálja. A lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, hiszen több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra