Csaknem 80 bangladesi beteget mentett meg a magyar orvoscsapat

Hazatért nemrég a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesből, ahol több mint 120 műtétet végeztek el. A szakemberek a szétválasztott sziámi ikrek kontrollvizsgálataiban is részt vettek.

„Újra a Bangladesi Sirajganjba látogatott magyar missziós csapatunk, ahol főként égési sérülést szenvedett gyermekeken és felnőtteken, valamint fejlődési rendellenességgel világra jött csecsemőkön végzett helyreállító műtétekkel tudott segíteni. A jelenlegi misszió során 78 betegen csaknem 122 műtéti beavatkozást végeztek csapattagjaink mindössze 10 nap alatt. A szűrőmunka részeként pedig 250 embert vizsgáltak meg orvosaink esetleges későbbi beavatkozások céljából” – közölte friss beszámolójában a Cselekvés Alapítvány.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány missziója
Csaknem 80 bangladesi beteget mentett meg a magyar orvoscsapat idei missziójuk során. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Műtöttek 7 hónapos és 60 éves beteget is

Az idei misszió során a legfiatalabb beteg egy 7 hónapos kislány volt, aki ajakfejlődési rendellenességgel küzdött. A legidősebb páciens pedig egy 60 éves férfi volt, mozgáskorlátozó húzóhegekkel a kezén. A tapasztalatok szerint a gyermekek körében a leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajakhasadék, amelynek eredményeképpen nehezebbé válik a kicsik táplálása, ezért rendkívül fontos, hogy már fiatalkorban megtervezzék a helyreállító műtétek sorozatát. A gyermekkorban történt ellátatlan égési sérülések pedig később húzóhegek formájában szűkítik be a kezek mozgástartományát, potenciálisan veszélyeztetve a gyermekek fejlődését, ezért ezekben az esetekben kéz- és plasztikai sebész szakorvosok beavatkozására van szükség.

Már 8 évesek a szétválasztott sziámi ikrek

Az alapítvány megszervezte továbbá az önkéntes orvosai által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született – idén nyolcesztendős – bangladesi sziámi ikrek éves kontrollvizsgálatait is. Az alapítvány 5 fős szakembercsoportja – a bangladesi kollégákkal együtt – áttekintette a vizsgálati eredményeket, és egy 5. éves évfordulós ünnepséget is tartottak, amelynek során a magyar és bangladesi orvosok megköszönték egymásnak a 7 éve tartó eredményes együttműködést az ikrek műtétsorozata kapcsán.

Az orvosok együttesen megállapították, hogy a szétválasztó műtét egyértelmű nyertese Rabeya, aki a kétéves intenzív rehabilitációt és az eredményes iskolai szocializációt követően, minimális mozgási és látási nehezítettséggel ugyan, de korának megfelelő képességekkel bír, írása, kézimunkája kiemelkedő. Ikertestvére, Rukaya halmozottan sérülten éli életét, de fejlődés nála is van: egyre jobban érzékeli például a körülötte zajló történéseket, és környezetére is reagál.

Csak felváltva tudtak aludni – ők voltak a leghosszabb életű sziámi ikerpár.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra