Információs sztráda nyílik az egészségügyben

2017 novembertől kötelező minden ellátási eseményről adatot szolgáltatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek (EESZT), addig azonban számos teendőjük van még az intézményeknek, az orvosoknak és az informatikusoknak.

Mi az EESZT?

Annak ellenére, hogy finoman szólva mind a lakosság, mind az intézmények tudása hiányos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről, a felkészülési időszak lényegében lezárult, és az egészségügyi szolgáltatást nyújtóknak meg kell kezdeniük a csatlakozást az eredetileg Szócska Miklós korábbi államtitkár által megálmodott "információs sztrádához" .

A jogszabályok szerint a rendszer novemberben élesben indul, ám addig számos dolgot kell tenni, hogy elkerülhessük a nagy zűrzavart. Nem véletlen tehát, hogy hétfőn országos road-show-ra indulnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakértői - hangzott el többek közt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztályának szeptember 8-ai tájékoztató rendezvényén.

Egészségügyben számos információ van elszigetelten
Az egészségügyben számos információ elszigetelt

A Medicalonline cikkéből kiderül, hogy az EESZT alapgondolata az volt, hogy az egészségügyben számos információ elszigetelt - a háziorvos például gyakran nem tudja, mit csinált betegével a szakorvos, sürgős esetben nincs kéznél a korábbi zárójelentés, és nemigen tudni, kiváltotta-e a páciens a számára felírt recepteket -, ezért érdemes mindent olyan közös térben elhelyezni, ahol minden tudás elérhető, megfelelő jogosultságokkal hozzáférhető.

Létrehoztak ezért néhány szolgáltatást , amely másutt bevált, jól működik. Ilyen például az e-recept, az e-beutaló vagy EHR, ahol a betegdokumentáció megtekinthető, de ilyen az e-profil is, ahol példázl azt lehet megnézni, hogy a páciensek van-e implantátuma. A betegek digitális önrendelkezését biztosító DÖR-ben arról rendelkezhetnek, kinek-kiknek tiltják meg, hogy a róluk keletkezett egészségügyi adatokba betekintsenek. (E rendelkezés sürgős, életveszélyes állapotok esetén felülírható, de a rendszer mindent naplóz, így a beteg saját felületén látja, hogy ki, mikor, mit tett a virtuális térben.)

Ki fogja használni?

A rendszert novembertől használniuk kell a kórházi orvosoknak, a háziorvosi rendelőkben az orvosoknak és az asszisztenseknek, a gyógyszertárakban a gyógyszerészeknek és az asszisztenseknek - e-személyivel, a kormányablakos ügyintézőknek és a nem magyar állampolgárságú orvosoknak pedig tokennel. A rendszer tesztelésére hivatott pilot augusztus 15-én lezárult, az eredetileg tervezett 60-70 intézmény helyett több mint 80 vett benne részt, több mint 400 ezer e-recept és több mint 400 ezer e-dokumentum került a rendszerbe.

Az intézményeket korábban megkérdezték, hogy mennyi e-kártyaolvasót kérnek - ahol 60-nál többet igényeltek, oda az ÁEEK szállít (még fogadnak kéréseket), ahol ennél kisebb volt az igény, a járási kormányhivatalokban lehet az olvasókat átvenni.

A legfontosabb információforrás, ahol minden elérhető, az e-egeszsegugy.gov.hu portál. A csatlakozáshoz itt kell az e-Kapu-ra klikkelni és regisztrálni, amivel létrejön egy fiók. Az űrlapot ki kell tölteni és postán is feladni. Ennek ellenőrzése után, elfogadása és az esetleges hiánypótlást követően kezdődhet a technikai csatlakozás. Mivel jó 10 ezer egészségügyi szolgáltatót kell a rendszerhez csatlakoztatni, fontos, hogy mindenütt szorosan együttműködjenek az informatikusokkal, a kórházi HIS-rendszerek működtetőivel.

A rendszert novembertől használniuk kell a kórházi orvosoknak
A rendszert novembertől használniuk kell a kórházi orvosoknak

A rendszerhez 2017. november elsejével kötelezően csatlakoznak a közfinanszírozott intézmények vagy adatszolgáltatásra kötelezettek (alapellátás, járó- és fekvőbeteg ellátás, gyógyszertárak ); a magánszolgáltatóknak és az Országos Mentőszolgálatnak egy évvel később kell megtenniük. De nemcsak a csatlakozás kötelező, hanem a kötelező adatszolgáltatás megkezdése is a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentumok nyilvántartásába (EHR). Novembertől el kell tudni látni azokat, akik e-beutalóval érkeznek, és lehetőséget kell biztosítani az e-receptek kiváltására.

E-személyi nélkül nem fog menni Mindehhez az EESZT-csatlakozás után telepíteni kell az intézményekben az EESZT-ready verziót, az e-személyi olvasókat. Ki kell választani a felhasználói kört, és ellenőrizni, hogy megvan-e az e-személyijük - arra is ügyelve, hogy az e-személyit aktiválni kell (ezt a kormányablakokban megteszik), és meg kell jegyezni a PIN-kódját, mert a nélkül nem használható, márpedig novembertől nem tud dolgozni, akinek nincs aktív e-személyije!

Intézményi adminisztrátort kell kijelölni, a dolgozók jogosultságait beállítani, beszerezni az intézményi tanúsítványokat - amennyiben szükségesek, mindezt a rendszerszállítókkal együttműködve kell/lehet megtenni.

Az EESZT felhasználóit képezni kell: egyrészt az ÁEEK rendszerében egyszerűen teljesíthető vizsgát kell tenni, másrészt a helyi rendszerek módosulásáról helyben is oktatni kell a dolgozókat. Ha minden a helyén, akkor is jönnek-jöhetnek a kezdeti nehézségek, hiszen hatéves fejlesztés indul útjára novemberben.

Érdemes tudni, hogy az egészségügyi szakemberek az alapnyilvántartásból automatikusan a rendszer felhasználói lehetnek e-személyivel , és esetükben nem gond az sem, ha más a hivatalos és a használt nevük - az alapnyilvántartás tartalmazza az e-személyivel összehasonlításhoz szükséges adatokat is. A 65 év felettiek kérhetik, hogy számukra az e-személyi 6 évig érvényes tárolóelemmel ellátott verzióját adják ki. Tavaly az alapnyilvántartásban 1760 olyan működési engedéllyel rendelkező szakember volt, aki nem magyar állampolgár: ők nem kaphatnak e-személyit, így számukra tokeneket kell kérni az ÁEEK-től, amelyek biztosítják a megfelelő azonosítást a rendszer használatához.

Nő a felelősség

Fontos tudnivaló, hogy az EESZT által biztosított webes felület nemcsak ágazati, hanem lakossági portálként is működik; elérhető a kórházak HIS-rendszereiből és mobilalkalmazásokról is. A honpolgárok ügyfélkapus bejelentkezést követően tájékozódhatnak a velük kapcsolatos adatokról. A betegek számára így minden korábbinál több információ lesz elérhető, nyomon követhető, azaz az egészségügyben dolgozók "reflektorfénybe kerülnek" - fogalmazott dr. Horváth Lajos, a Budai Irgalmasrendi Kórház stratégiai igazgatója.

Mindez megerősített felelősséget is kell jelentsen az adatkezelésben, hiszen az EESZT megnyílásával lényegében az egész ország érzékeny adataira ráláthatnak majd. S bár a jogszabályok nem írják elő, hogy a kezelőorvosok tájékoztassák pácienseiket az új helyzetről, az adatkezelési tiltások lehetőségéről (DÖR), a pilotban résztvevők azt javasolják, hogy az egészségügyi intézmények frissítsék általános betegtájékoztatóikat az EESZT-vel kapcsolatos információkkal.

Soron kívül kapnak e-személyit az orvosok Az egészségügyi informatikai rendszer november elsejei indulása miatt soron kívül igényelhetnek e-személyit az orvosok. A témáról itt írtunk bővebben .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra