Hiányzó donorok, várólistáról meghalt betegek

Sor került az 5600. tervezett hazai szervátültetésre. Hatalmas szám. Négyszáz beteget műtenek évente. Jelenleg nyolcszázan várnak transzplantációra. Nem az orvosokon múlik, hogy minden évben azért halnak meg betegek, mert nincs számukra donor.

Sikerek és sorsok itthon

Szerte a világon vese, máj, szív, kombinált vese- és hasnyálmirigy-, hasnyálmirigy-szigetsejt-, tüdő- és vékonybél-, valamint-csontvelő átültetéseket végeznek rutinszerűen. Magyarországon 1973. óta zajlik transzplantáció, jelenleg vese, máj, szív, kombinált vese- és hasnyálmirigy, hasnyálmirigy-szigetsejt beültetéseket végeznek. Veseátültetést Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján, Debrecenben, Pécsett és Szegeden, szívátültetést két budapesti kórházban hajtanak végre. Tüdőátültetésre az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet együttműködésével magyar donor esetén a Bécsi Egyetemi Klinikán kerülhet sor.

Az Egészségügyi Minisztérium által a szervtranszplantációs tevékenység koordinálására létrehozott Hungarotransplant Kiemelten Közhasznú Társaság működése nyomán jelentősen megnőtt a hazai szervátültetések száma. 2006-ban közel összese 391 szervátültetést végeztek, többek között 22 szív- és 35 tüdőátültetést.

A társaság munkáját 2007. január 1-én vette át az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Irodája. Az átszervezés okozta nehézségek után a munka az odaszánt munkatársaknak köszönhetően ismét sikeresen zajlik. 2007-ben 189 vese-, 4 vese- és hasnyálmirigy-, 30 májátültetés történt. Nagy eredmény, hogy nőtt azon donációk száma, amikor halott donortól egyszerre legalább kettő, vagy annál több szervet is be tudnak ültetni. A többszörös donációk aránya jelenleg 48%, s megtörtént az első hatszerv donáció, azaz egyetlen agyhalott donor hat szervével másik hat ember életét tudták megmenteni.

A csontvelő-donáció jár az élő adományozó számára a legkisebb beavatkozással és kockázattal, továbbá a vállalkozó donorokról nyilvántartást is vezetnek. Összehasonlításban ezért kritikusabb a más szervre várók helyzete. A várakozók száma jelenleg is több mint 800. Napjainkban mintegy heten várnak tüdőre, százötvenen felnőtt csontvelőre, tizenöten szívre, hétszázan pedig vesére. Hogy sikerül-e őket megmenteni, már nem az orvosokon múlik.

Hol vannak a beültethető szervek?

Bár a szervátültetés nem pusztán életmentő, igen gazdaságos beavatkozás is, sajnos nem végezhető belőle annyi, amennyire szükség volna. Világszerte többen várnak transzplantálható szervre, mint amennyi rendelkezésre áll. 200 000 várakozóból csak 90 000 beteg kap szervet. A tudomány mai állása szerint a biztonságosan elvégezhető szervátültetések közül a csontvelő, vese, máj, tüdő- és vékonybélszakaszok átültetése élő donorral is lehetséges. A segítséget agyhalál állapotába került halott vagy élő donor megfelelő szervei jelenthetik. Élő szervdonor a szabályozás szerint a csontvelő-donációtól eltekintve csak a transzplantációra szoruló beteg testvére, egyenesági rokona, netán házastársa lehet. Igen ritka kivételt jelent, ha ettől a gyakorlatban eltérnek. Élődonoros szervátültetést hazánkban három helyen, Budapesten, Szegeden és Pécsett végeznek.

A hazai szervátültetések 95%-a agyhalottból származó szervvel történik, és csak alig 5%-a élő donor szervével. 2007-ben szeptember 30-ig 104 halott donorból összesen 241 szervet sikerült átültetni.

Az orvosok jobban örülnek, ha halott ember szervével sikerül megmenteni egy életet, hiszen a cél a gyógyítás, mégpedig anélkül, hogy egészséges emberen kelljen esetleg kockázatot rejtő beavatkozást végezni. Az egészséges ember részéről mindenképpen önzetlen áldozatról van szó. Ennek ellenére Németországban például nő az élő donoros átültetések aránya. Nem csak azért, mert nyilván korlátozott számban állnak rendelkezésre halottból kivehető szervek. Azért is, mert az élő donoros átültetések jobban sikerülnek. Végül pedig pedig azért, mert ennek tudatában a rokonok szervadó hajlandósága is nőtt az utóbbi időben.

Mihály Sándor, OVSZ Szervkoordinációs Irodája osztályvezető vezetőkoordinátora elmondta; 2006-ban 16 élő donációra került sor. Eddig ez volt a mindenkori rekord! Nem lebecsülendő, még ha nem is túl nagy szám. A szervadás legádázabb ellensége a tájékozatlanság, ami ellen a vezető koordinátor is elkötelezetten küzd, legalább mintegy hat éve. Azóta foglalkozik szervkivételek szervezésével.

Az élőkben tovább él

Megrendítő történet: A család az édesanya temetése előtt állt. A szertartásra készülve gyűjtötték gondolataikat, hogyan tudnának elbúcsúzni tőle, és rendezgették hátrahagyott holmijait. Amikor felnőtt lánya édesanyja Bibliáját felemelte, egy búcsúlevél hullott ki belőle. Senki nem tudott róla, hogy ilyet őrizget. Két évvel halála előtt írta teljesen egészségesen, boldog anyaként. Azt kérte, ha netán meghalna, használják fel szerveit, hogy életeket mentsenek vele. Mintha tudta volna, hogy autóbalesetben fog meghalni, egészségesen, felhasználható szervekkel.

Vajon mi késztet másokat meg arra, hogy megtagadják szerveik felhasználását haláluk után? Szükség volna rá a halál utáni élethez? A feltámadást remélők emiatt nem szeretnének megválni testük egyes részeitől? Aligha. Súlyos gondolatokat elindító kérdések, de annyit tudhatunk, hogy bár "a keresztény tanítások alapját képező Biblia nem adhat tanácsot a szervadásról való vélekedéshez, azt mondja; a feltámadás utáni lét merőben más, mint a földi. A lélek elváltozott testet kap. "Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja a barátaiért"- tanítja. Ami sokkal több, mint bármely szerv. A feltámadáskor egy szerv hiánya nem jelenthet gondot." (Gondolatok az ELTE Pszichológiai Tanszékén íródott egyik szemináriumi dolgozatból. A kurzus a donáció vallási és lélektani kapcsolatait vizsgálta.)

Számos más oka is lehet egy ilyen döntésnek. Évente ezren tiltják meg szerveik felhasználását. Ha az ember nem tesz külön nemleges nyilatkozatot az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, szervei elvben minden további nélkül felhasználhatók. A gyakorlat azonban azt mutatja: jobb külön kívánságként leírni a családnak, hogy halál esetén hozzájárulunk szerveink felhasználásához. A halott akaratát kereső, gyászoló család számára ez megkönnyítheti a tények elfogadását, sőt könnyebbé teheti a gyászt, tudván, szeretett családtagjuk halálában jót tett, szervei tovább élnek. Szándéknyilatkozat híján viszont a hozzátartozók gyakran tiltakoznak, mikor megtudják, hogy családtagjuk szerveit fel kívánják használni. Az orvosok gyakran engednek az ellenérzésnek, habár a rendelet úgy fogalmaz, hogy a kezelőorvos utólag köteles tájékoztatni a legközelebbi hozzátartozót.

Ha valaki úgy gondolja, szeretne segíteni már most, és szívesen lenne donor, kezdje véradással. Tulajdonképpen ez is szervajándékozás. A következő lépés, ha valaki csontvelőt is tud adni. Reméljük és kívánjuk, hogy közeli hozzátartozóinak soha ne legyen szüksége beültethető szervre!

Hasznos linkek:
Országos Vérellátó Szolgálat: www.ovsz.hu
Szervkoordinációs Iroda: http://donacio.ovsz.hu
Transzplantációs Várólisták: www.ovsz.hu/hu/ujvarolistak

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra