Két emberbe is génmódosított sertésszervet ültettek

Az orvostudomány fejlődésével egyre inkább foglalkoztatja a tudósokat az a kérdés, hogy vajon fel lehet-e használni emberi életek megmentésére a géntechnológiával módosított állati szerveket. A közelmúltban két sebészcsoport is bebizonyította, hogy igen.

Mérföldkőnek számító szervátültetésekről számoltak be a napokban kínai és amerikai sebészek. Egy szerdai Nature-cikk szerint egy 50 éves, klinikai halál állapotában lévő kínai férfi a világ első olyan embere, aki májat kapott egy törpemalactól, míg a Massachusettsi Kórház arról adott hírt csütörtökön, hogy sebészeik a világon elsőként ültettek emberbe sertésvesét.

A sertésmáj jó átmeneti megoldás lehet

Ahogy a kínai sebészek ismertették, az agyhalott kínai férfi családja hozzájárult a tudományos kísérlethez, így a beteg egy törpemalac máját kapta meg. A szervet tíz nap után eltávolították a férfi testéből. A tudósok azt látták, hogy a kioperált máj színe és állaga normális volt, valamint naponta több mint 30 milliliter epét választott – mindez arra utal, hogy rendben működött az emberi testben.

Az eljárással a kutatók azt szerették volna letesztelni, hogy a génmódosított sertésszervek megfelelőek lehetnek-e az emberek számára, ugyanis csak Kínában évente több százezer embernél alakul ki májelégtelenség, azonban csak évi néhány ezer májátültetést tudnak elvégezni. A sertésszervek azonban jó megoldást jelenthetnek azoknak, akik mája átmenetileg nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióját, mert időre van szüksége a gyógyuláshoz, valamint azoknak is, akik még várnak az emberi donorra.

a világon elsőként ültettek emberbe sertésvesét
Végstádiumú veseelégtelen férfi kapott sertésvesét. Fotó: Massachusetts General Hospital

Végstádiumú veseelégtelen férfi kapott sertésvesét

Az amerikai páciens, a 62 éves Richard „Rick” Slayman végstádiumú veseelégtelenségben szenvedett, március 16-án azonban – egy négórás műtét során – genetikailag módosított sertésvesét ültettek a testébe. A vese egy olyan sertésdonortól származott, amelynél a káros sertésgéneket bizonyos emberi génekre cseréltek, hogy az emberi szervezet ne lökje majd ki magából a szervet. Inaktiválták továbbá a sertés endogén retrovírusait is, hogy csökkentsék a páciens megfertőződésének kockázatát.

A tudósok úgy nyilatkoztak a beavatkozásról, hogy azért számít óriási mérföldkőnek az orvostudományban, mert azt bizonyítja, hogy a géntechnológia betegek millióinak életét változtathatja meg. Hálájukat fejezték ki továbbá a páciensnek, az ő bátorsága és eltökéltsége nélkül ugyanis nem jöhetett volna létre ez az úttörő műtét.

A világon második alkalommal hajtottak végre sertésszív-beültetést az Egyesült Államokban. A genetikailag módosított szervvel egy végstádiumú beteg életét igyekeznek megmenteni az orvosok, akinél hagyományos transzplantációra nem lett volna lehetőség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra