Félig üres vagy félig teli a gyógyszeres pohár?

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete 24 kutatás és fejlesztés orientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom 60 százalékát adják. Az egyesület elnöke, dr. Jakab Zoltán a kormányzati ciklus újraindulásának apropóján foglalta össze a múltat és tekint előre a jövőbe.

A magyarországi lakosok gyógyszerellátása az egészségügyi szolgáltatások rendszerén belül kiemelt figyelmet érdemel, mivel a gyógyszeres terápiában rejlő lehetőségek ma még nem megfelelően kihasználtak.

Az elmúlt kormányzati ciklus vitathatatlan eredménye, hogy a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a korábbi kormányzat által kivetett gyógyszeripari különadók emelésével.

Az intézkedéseknek köszönhetően egyidejűleg csökkentek a költségvetés gyógyszerkiadásai és a betegek térítési díjai. Mindazonáltal ennek az árak csökkentésén és a gyártói terhek emelésén keresztül valamennyi gyártó viseli ennek terheit, amire szinte valamennyi gyógyszergyártó szervezeti átalakítással, racionalizálással reagált.

Gyógyszere kiválasztásához használja keresőnket! A gyógyszeriparra már 10 éve (!) kivetett (külön)adókkal kapcsolatban azonban tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy ha a világ más országaiban is ilyen mértékű adót vetnének ki a kormányok az ágazatra, akkor valamennyi K+F tevékenységet folytató cégnek be kellene fejezni az új készítmények kutatását.

Európával - és a hozzánk hasonló fejlettségű országokkal - összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, valódi innovatív készítmények befogadása. A ciklus végén mindösszesen 12 új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe, melyek viszont minden nap betegek ezreinek adnak reményt és bizonyítják, hogy a tudomány legújabb eredményei viszik előre a gyógyítást.

Az eredmények mellett azonban még mindig több megoldandó feladat is hárul a következő kormányra:

1. Forrásbevonás

Az egészségügyi kiadások alacsony mértéke egyre inkább akadálya lesz az ország gazdasági teljesítményének. Fel kell készülni arra, hogy jóval nagyobb azoknak a generációknak a létszáma, akik a következő években abba az életkorba lépnek, amikor az egészségügyi kiadások nagy része jelentkezik. A Ratkó-korszak gyermekei - ideális esetben - csak most kezdenek gyógyszerfogyasztókká válni, és erre az ellátó rendszereknek és a költségvetésnek is fel kell készülnie! Az örvendetes módon emelkedő átlagéletkor miatt is növekszik a krónikus, tartósan kezelésre szoruló betegek száma.

Amennyiben a gyógyszerhez jutás esélyét (új készítmények elérhetősége széles körben) az átlagos európai szintre szeretnénk emelni - vagy legalább az eddigi színvonalát fent kívánjuk tartani -, ehhez is szükség lesz a jelenlegi források növelése.

Ellenkező esetben a magyar betegek nem részesülhetnek majd az új, és bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelésekben, ami rosszabb egészséghez és életkilátásokhoz vezet, valamint költségnövekedést okozhat az egészségügyi és szociális rendszerben.

Magyarországon a népegészségügyi mutatók kedvezőtlenek, ezért az egészségbe történő befektetésnek kiemelt fontosságúnak kell lennie a következő ciklusban! Az egészség önmagában is érték, emellett a nemzeti jólét, a termelékenység és a versenyképesség egyik kulcstényezője.

2. Holisztikus szemlélet - a gyógyításban és a finanszírozásban egyaránt!

A gyógyszerek finanszírozásával kapcsolatos döntések során a költségekkel azonos mértékben kell értékelni a terápia által nyújtott, tágan értelmezett (nem pusztán csak a gyógyszerkasszát tekintő) előnyöket, beleértve például azokat is, amik a foglalkoztatásban vagy a szociális ellátásban jelentkeznek.

A gyógyszeres terápiák hatékonyságának optimalizálásához elengedhetetlen az ellátás struktúráját és folyamatait is fejleszteni. Kiemelt cél, hogy minden beteg a megfelelő időben az állapotának legmegfelelőbb gyógyszerhez és ellátáshoz jusson hozzá, a beteggel történő kommunikáció hatékonyabb legyen, és a terápia követése valóban megtörténjen.

Az innovatív gyógyszeripar meglátásai két kormányzati ciklus határán (Fotó: Europress)

3. A gyógyszertámogatási rendszer átláthatósága

Az elmúlt évek folytonos változtatásai miatt mára a világ egyik legbonyolultabb gyógyszertámogatási rendszerével rendelkezünk. Egységes döntési szempontok alkalmazása, a jelenleginél átláthatóbb folyamatok, rövidebb átfutási idők feltétlenül szükségesek lennének egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakításhoz. A mindennapi gyógyászati gyakorlatban elért eredmények értékelése, az évtizedekkel ezelőtt bevezetett készítmények újraértékelése, ösztönzők bevezetése, a betegek felelősségének növelése új távlatokat nyithat.

4. Magyarország részvétele a nemzetközi gyógyszerfejlesztés folyamatában

Az új gyógyszerek fejlesztése olyan összetett és költséges folyamat, ami az innovatív gyártók vezetésével, de sok szereplő részvételével valósul meg. Magyarország jól teljesített az elmúlt évtizedekben a nemzetközi klinikai kutatásokban történő részvétel területén. Azonban e pozíció megőrzése, lehetőség szerint erősítése, fokozott támogatást igényel az egyre erősödő nemzetközi versenyben. Több tízmilliárd forint befektetés, több ezer fő foglakoztatása, és több tízezer beteg ingyenes, élvonalbeli kezelése múlik ezen.

Az innovatív gyógyszergyártók a következő kormány partnerei kívánnak lenni az egészségügy és különösen a gyógyszertámogatási rendszer továbbfejlesztésében. Köztudott tény, hogy egy sikeres és erős országhoz egészséges emberek kellenek, ehhez pedig a magyar embereknek is európai szintű gyógyszerellátásra, európai szintű gyógyszerválasztékra van szükségük. A gyógyszer érték , a tudományos gondoskodás hordozója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra