Bővül a kórházon kívüli betegellátás

E hét közepén összesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egynapos sebészeti ellátásokra kiírt pályázat eredményét, a jelentkezéseket a megyei pénztárakhoz nyújtották be az érdeklődők - értesült lapunk. Azok az egészségügyi szolgáltatók vehettek részt a pályázaton, amelyeknél az intézményátalakítás után megszűnnek a sebészeti vagy más műtétes szakmai kapacitások. Más szolgáltatók részére később írnak ki újabb pályázatot. A lakosságközeli gyógyítás arányának növelése, a hozzáférhetőség javítása és a takarékos gyógyítás a cél.
Kovács Attila, az egészségügyi tárca nemrég kinevezett államtitkára - aki korábban a budaörsi egynapos ellátást végző Europmed Orvosi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgató főorvosa volt - úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak: fontos feladatának tartja ennek a költséghatékony terápiának a bővítését. Hiszen amíg nálunk az így elvégezhető beavatkozások mintegy 15 százalékát látják csak el ily módon, az Amerikai Egyesült Államokban a tervezett műtétek 70-80, Nagy-Britanniában 60-65, Közép-Európában (beleértve Ausztriát is) 30-40 százalékát. Az államtitkár szerint azonban e gyógyítási forma általánossá válásához kevés az egészségügyi intézmények felkészültsége, fontos a betegek biztonságos otthoni ápolása, valamint a telefonkapcsolat a műtétet végző orvos és betege között.
Az orvosi szakma már tíz éve kidolgozta ugyan az egynapos ellátás személyi és tárgyi feltételeinek a rendszerét, s megalakult a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság is, de csak 2003-ban született meg az ennek műveléséről szóló kormányrendelet - mondta a Világgazdaságnak Janecskó Mária, a társaság elnöke.
Egyébként ma már több mint 170-féle beavatkozás végezhető el ebben a formában, elterjedése csökkentheti a várólistákat. Az OEP adatai szerint például a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) beültetésének 50 százalékát végzik el így, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás. Jelenleg nyolc önálló egynapos ellátást nyújtó szolgáltatót finanszíroz a biztosító, többségük magáncég.
Janecskó Máriától megtudtuk, hogy a bővülést szolgálja az aneszteziológus orvosi szakma új irányelve az ellátás személyi és tárgyi feltételeiről. Az egynapos ellátást kizárólag gyakorlott szakorvosok (aneszteziológusok, nőgyógyászok, bőrgyógyászok, sebészek, urológusok, ortopédusok, szemészek) végezhetik, s biztosítani kell - ha szükség lenne rá - a kórházi hátteret. Arról, hogy a beteg alkalmas-e az ily módon történő beavatkozásra, kizárólag az őt előzetesen kivizsgáló aneszteziológus dönthet.

x

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szombaton délelőtt növekszik, vastagszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag