Az alkoholfogyasztás mérsékli a diabétesz kockázatát?

Tanulmányok sora bizonyította már, hogy az alkoholt mérsékelten fogyasztók körében 30 százalékkal kisebb az esély arra, hogy a későbbiekben diabétesz vagy metabolikus szindróma alakuljon ki, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszes italt. Egy 6172 fős svájci kutatás során 35-75 éves alanyoknál az alkoholfogyasztás és a fentebb felsorolt betegségek, illetve az inzulinellenállás kapcsolatát vizsgálták.

A résztvevőknél a kutatók négy kategóriát különböztettek meg (saját bevallás alapján): az alkoholt nem fogyasztókat, a kevés alkoholt fogyasztókat (heti 1 ital), a közepes mennyiséget fogyasztókat (heti 14 ital), illetve a nagyivókat (heti 35 és afeletti mennyiség). A résztvevők 73 százaléka fogyasztott alkoholt, és 16 százalék tartozott a közepes, 2 százalék pedig a nagyivó csoportba.

Cukorbetegség

Cukorbetegség
A többváltozós statisztikai elemzés azt mutatta, hogy az átlagos HOMA-IR (egy speciális inzulinrezisztenciát jellemző változó) a kis mennyiséget fogyasztóknál csökkent, a nagy alkoholfogyasztóknál azonban nőtt. A metabolikus szindróma fokozott előfordulása a következőképpen alakult: az absztinenseknél 24 százalékos, a kevés alkoholt fogyasztóknál 19 százalékos, a közepes mennyiségűeknél 20 százalékos, a nagyivóknál pedig 29 százalékos volt a prevalencia. A diabétesz előfordulása 6, 3,6, 3,8 és 6,7 százalékos értékeket mutatott az említett csoportoknál.

A vérben a trigliceridek szintje alacsonyabb volt a mérsékelt ivóknál, azonban a HDL-koleszterin mennyisége nőtt az alkoholt nem fogyasztókhoz viszonyítva.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek
Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.