Elf Bar: újabb ijesztő hatás derült ki

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani az Elf Barról, amely főként a tinédzserek körében örvend nagy népszerűségnek. Mi ez, hogyan hat a szervezetre, és miért jobb, ha távol tartjuk magunktól? Mutatjuk.

Az Elf Bar egy interneten vásárolható, illegális termék. Mivel sem az eszköz felépítéséről, sem a töltőfolyadékok összetételéről nincsenek pontos információk, a manapság népszerű, új e-cigaretta használata fokozottan kockázatos – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója. Mint írták, a hatályos jogszabályok szerint dohányterméket és dohányzást imitáló elektronikus eszközt kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban forgalmazhatnak, ezek ízesített formáit azonban még ott sem árulhatják. Azonban nem az az egyetlen gond az Elf Barral, hogy illegálisan értékesítik.

Elf Bar, dohányzás, függőség
Számos veszélyt jelent az Elf Bar a fiatalokra. Fotó: Getty Images

Számos egészségkárosító hatása van

Az Elf Bar nikotin bevitelére is alkalmas, ezáltal pedig – a függőség kialakításán túl – számos egészségkárosító hatással bír. Növeli egyebek mellett az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulásának és fokozódásának kockázatát. A nikotin negatívan befolyásolja a termékenységet és a magzati fejlődést, valamint összefüggésbe hozható a fiatalkori viselkedészavarokkal, hangulatzavarokkal és függőségekkel is. És ez még nem minden.

A legfrissebb vizsgálatok szerint az e-cigaretta-használat, a hagyományos cigarettával megegyező mértékű érkárosodást okozhat. Nikotintartalmú e-cigi szívása megemeli a vérnyomást és merevebbé teszi az artériákat, egyes vizsgálatok azonban a nikotintartalomtól függetlenül is kimutatták a káros szív- és érrendszeri hatásokat.

Az elektromos cigaretta utántöltő folyadékában lévő nikotin ultrafinom részecskék formájában jut a szervezetbe. Kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a szállópor finom és ultrafinom részecskéi hozzájárulnak a tüdőszövet és az egész szervezet gyulladásos folyamataihoz. Az oldószerként alkalmazott propilén-glikolnak, glicerinnek, vagy ezek bármilyen arányú keverékének belégzése szem-, torok- és légcső-irritációt okozhat, a nagy mennyiségű propilénglikol ezenkívül káros hatással lehet a központi idegrendszer működésére is és magatartásbeli változást idézhet elő.

Az e-cigik a hagyományos cigarettával azonos vagy akár azt meghaladó mértékű rákkeltő és mérgező anyagoknak tehetik ki használóikat, hosszú távú használatuk tehát növelheti a daganatok kialakulásának valószínűségét. Megerősítést nyert az is, hogy az e-cigaretta használata gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét, károsítja a légutak tisztítómechanizmusát, valamint elősegíti a baktériumok megtapadását és elszaporodását. Emellett egyes vizsgálatok szerint az e-cigaretta a hagyományos cigarettánál nagyobb mértékben okoz fogínygyulladást, a kilélegzett párában lévő részecskék ráadásul a használóval egy légtérben tartózkodó személyek egészségére is ártalmasak.

Nagy a nikotinmérgezés kockázata

Az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használata miatt az elmúlt időszakban világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma – mutatott rá az NNK. Mint írták, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotinkoncentráció sok esetben jelentősen, a hibahatárnak számító 10 százaléknál is nagyobb mértékben eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. De már a termékeken jelzett, jellemzően 3-5 százalékos nikotinkoncentráció is azt jelenti, hogy egyetlen patronban akkora mennyiségű nikotin van, mint a hagyományos cigaretta esetén 2-5 dobozban összesen.

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár alacsony vérnyomás és kóma is. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Kialakulhatnak továbbá görcs, szívritmuszavar, és fokozott izzadás is – a tünetek tehát nagyon széles skálán mozognak. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet.

Tévhitek és további veszélyek

A elektromos cigaretták jelentette veszélyt az is fokozza, hogy sok tévhit kering velük kapcsolatban. A dohányipar például rendszeresen úgy hivatkozik ezekre a készülékekre, mint az ártalomcsökkentés és a leszokás ideális eszközére. Ezek azonban megtévesztők. „Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta-használattal valóban kisebb az esély az egészségkárosodások kialakulására” – szögezte le az NNK. Kitértek továbbá arra is, hogy leszokás támogatásában játszott hatékony szerepét szintén semmi sem bizonyítja. Az e-cigivel a szervezetbe rendszeresen bejuttatott nikotin nem csökkenti, hanem fenntartja a függőséget. „Ezzel szemben a régóta ismert, nikotinpótlást alkalmazó leszokási módszer csupán néhány hónapon keresztül és szakember irányítása mellett, kontrolláltan juttat csökkenő mennyiségű nikotint a szervezetbe” – jegyezték meg.

Az e-cigaretta használatával kapcsolatos további veszélyforrás, hogy az eszköz spontán felrobbanhat. A robbanás oka a leggyakrabban az, hogy a lítium-ion akkumulátorok túlmelegednek, amely hibás vagy a felhasználó által átalakított akkumulátor következménye is lehet. A készülék felrobbanhat akkor is, ha az akkumulátort fémtárggyal érintkezve tárolják és rövidzárlat alakul ki. Az esetleges utántöltés szintén fokozott kockázattal jár: ha véletlenül kiömlik és a bőrünkre kerül a folyadék, annak egyes alkotóelemei a bőrön át is felszívódhatnak – köztük a nikotin is.

További információk, illetve az Elf Barral kapcsolatban leggyakrabban elhangzó kérdések és a válaszok az NNK vonatkozó tájékoztatójában olvashatók.

Mit tegyünk?

Amennyiben rosszullét tüneteit észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy ha bizonytalanok vagyunk, hívjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +36 80 201 199-es telefonszámon. Ha illegális termékértékesítésről szerzünk tudomást, névtelenül értesíthetjük róla a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által üzemeltetett, ingyenesen hívható, tájékoztató és bejelentő 1828-as zöld számon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra