Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Nikotinmérgezés tünetei és kezelése

Mi a nikotinmérgezés?

A nikotinmérgezés mást jelent napjainkban, mint a két világháború között. Akkoriban még permetezésre használták a szert, a méreganyag pedig a bőrön keresztül is felszívódott, míg ma már inkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhat elő. Az állapot nagyon veszélyes: már pár csepp bőrön keresztül felszívódó tömény nikotin is halálos mérgezést okozhat.

Tünetek

A nikotinmérgezés előfordulása

Ma már nem gyakori a nikotinmérgezés, inkább csak régebben volt az, amikor a méreganyagot használták permetszerként is. Az e-cigaretták miatti nikotinmérgezés inkább a tengerentúlon fordul elő, Európában sokkal ritkábbak az ilyen esetek.

A nikotinmérgezés okai

Régen voltak nikotint tartalmazó permetszerek, és mivel az anyag bőrön keresztül pillanatok alatt felszívódik, előfordultak ebből adódó mérgezések. A másik ok az volt, amikor valaki öngyilkossági szándékból fogyasztott ilyen permetszert.
Ma már inkább csak az e-cigaretták nikotintartalmú folyadékának megivása okoz nikotinmérgezést. Ez történhet öngyilkossági szándékból, de gyerekek véletlenül is megihatják a nem kellőképp elzártan tárolt folyadékot. Bár Magyarországon még nem tudnak ilyen esetről, az Egyesült Államokban már többről is beszámoltak. Gyerekkorban lehet nikotinmérgezés amiatt is, mert a kicsi megeszi a cigarettát. Ennek esélyét persze csökkenti az anyag keserűsége, de azért megeshet ilyen baleset is.
Nikotinmérgezéses esetek ma leginkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhatnak elő
Nikotinmérgezéses esetek ma leginkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhatnak elő
Önmagában a túl sok cigarettától nem igazán alakul ki nikotinmérgezés: egy átlagos cigaretta 13 milligramm nikotint tartalmaz, a szivarok mérettől függően akár 40 milligrammot is, ehhez a mennyiséghez pedig a fogyasztók hozzászoknak. Mérgezéses tünetek maximum csak akkor jelentkezhetnek, ha valaki életében először gyújt rá, és túlzásokba esik.

A nikotinmérgezés tünetei

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Emellett kialakulhatnak görcsök és szívritmuszavarok, illetve izzadás is - a tünetek tehát nagyon széleskörűek. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet.

A nikotinmérgezés diagnózisa

A diagnózist a klinikai tünetekből kiindulóan állítják fel: már ezek is utalnak a mérgezés jellegére. A legfontosabb persze a toxikológiai vizsgálat, amely a vér és a vizelet vizsgálatát is jelentheti. A vizeletnek már a szaga is árulkodó: jellegzetességét a nikotin bomlásterméke, a kotinin adja, a vizeletben ugyanis ez jelenik meg. Ezt az anyagot a mintából mindenképp ki lehet mutatni, de nem minden laborban.

A nikotinmérgezés kezelése

Mivel a nikotinmérgezés életveszélyes, speciális ellenanyaga, oki terápiája pedig amúgy sincs, kezelését már a leletek elkészülte és a pontos diagnózis felállítása előtt megkezdik. A terápia szupportív, a görcsök kezelését, a lélegeztetést jelenti; ha kell, kezelik a szívritmuszavarokat is. Tulajdonképpen az életveszélyes állapotban lévő beteget próbálják stabilizálni.

A nikotinmérgezés gyógyulási esélyei

Ha a szupportív terápia megfelelő és időben megkezdik, a mérgezettek fölépülhetnek a nikotinmérgezésből. Viszont ha túl sok nikotin került a szervezetbe, akkor a helyzet már nehezebb. Ilyen esetekben van esély rá, hogy a beteg életét veszti addigra, amikorra egészségügyi intézménybe kerül.

A nikotinmérgezés megelőzése

Figyelni kell rá, hogy az e-cigaretták utántöltőit megfelelően tárolják, és gyerekek még véletlenül se férjenek hozzá ezekhez.

A nikotinmérgezés szövődményei

A nikotin a szervezetből kiürül, de a mérgezésnek azért lehetnek szövődményei. Ilyen lehet például a tüdőgyulladás. Nem lehet előre megmondani, hogy a mérgezés okoz-e maradandó károsodást. Ennek esélye nagyobb, ha hosszú volt az oxigénhiányos állapot.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.