82 éves háziorvos: "Egy kis szerencse is kell"

Bodnár Ferenc, 82 éves nagykőrösi háziorvos szomorú részleteket osztott meg azzal kapcsolatban, milyen körülmények között kell helyt állniuk kollégáival a koronavírus-járványban.

Bodnár Ferenc háziorvosnak márciusban volt olyan munkanapja, hogy egyetlen maszkban látott el 55 beteget, míg a szomszéd rendelőben dolgozó, 79 éves kollégájára "csak" 48 beteg jutott - írja a hvg.hu. Maszkot is úgy szereztek, hogy egy harmadik kolléga átment érte a szomszéd városba. A járványügyi illetékesek ígértek ugyan még védőfelszerelést, de az egyelőre nem érkezett meg.

A 65 évnél idősebb háziorvosok az adminisztrációt intézik

A kisváros háziorvosi gárdája egyébként nehéz helyzetbe került a világjárvány miatt. Tízük közül hárman már túllépték azt a korhatárt, amit ideálisnak tartanak, ezért úgy döntöttek, új munkarendet vezetnek be. A 65 évnél idősebbek feladata az adminisztráció lett, azokat a pácienseket pedig, akiket a bejárathoz kiültetett nővérek beengednek - ők kérdezik ki a betegeket, és csak azokat engedhetik tovább, akik nem lázasak, nem jártak külföldön és nincsenek felső légúti betegségre utaló tüneteik -, a fiatalabb orvosok látják el.

Koronavírus: így semmiképpen nem terjed Az új koronavírussal kapcsolatos tévhitek majdnem olyan gyorsan terjednek, mint maga a vírus. Itt az idő tehát újra tiszta vizet önteni a pohárba. Részletekért kattintson ide.

Bodnár Ferenc, bár mindennap bemegy a rendelőbe, közvetlenül beteggel nem érintkezhet, nem vizsgálhatja meg, csak telefonhívásokat fogadhat. Mint mesélte, a 73 éves nővérrel együtt beülnek a rendelőbe és várják a hívásokat. Arról is beszélt, a fertőzésnek kitett nővéreken van maszk és egy jobb minőségű védőruha is, de azoknak az orvosoknak, akik közvetlenül a beteggel találkoznak, csak egy szájmaszk, egy pár gumikesztyű és a rajtuk lévő fehér köpeny áll a rendelkezésére.

Kiragasztott "köszönjük" felirat és piros szív egy debreceni társasház lakásának egyik ablakában. A lakók a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak mondanak így köszönetet
Kiragasztott "köszönjük" felirat és piros szív egy debreceni társasház lakásának egyik ablakában. A lakók a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak mondanak így köszönetet. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magány a legnehezebb

A szakember szerint Nagykőrösön eddig 1-2 gyanús betegről lehetett hallani. Egyiküket épp a szomszédos rendelőből vitték el a mentők a budapesti Szent László Kórházba. Belgiumból érkezett, lázas volt, és utóbb kiderült, hogy olasz munkásokkal dolgozott.

A háziorvos hangsúlyozta, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a fertőzést, noha ez rendkívül nehéz, mert mindenki kénytelen kicsit mozogni. Ő a bevásárlást például nem bízhatja másra, családtagjai túl messze élnek tőle, így két-három naponta maszkban, gumikesztyűben elmegy a boltba. Bár úgy látja, mindenki igyekszik betartani a szabályokat, "a továbbéléshez egy kis szerencse is kell". Számára az otthoni egyedüllét és magány a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, a lakásában töltött órákban általában olvasni szokott.

Koronavírus: "Esküszöm, egész nap kezet mosok" - a beszámolót elolvashatja az nlc.hu oldalán.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció