82 éves háziorvos: "Egy kis szerencse is kell"

Bodnár Ferenc, 82 éves nagykőrösi háziorvos szomorú részleteket osztott meg azzal kapcsolatban, milyen körülmények között kell helyt állniuk kollégáival a koronavírus-járványban.

Bodnár Ferenc háziorvosnak márciusban volt olyan munkanapja, hogy egyetlen maszkban látott el 55 beteget, míg a szomszéd rendelőben dolgozó, 79 éves kollégájára "csak" 48 beteg jutott - írja a hvg.hu . Maszkot is úgy szereztek, hogy egy harmadik kolléga átment érte a szomszéd városba. A járványügyi illetékesek ígértek ugyan még védőfelszerelést , de az egyelőre nem érkezett meg.

A 65 évnél idősebb háziorvosok az adminisztrációt intézik

A kisváros háziorvosi gárdája egyébként nehéz helyzetbe került a világjárvány miatt. Tízük közül hárman már túllépték azt a korhatárt, amit ideálisnak tartanak, ezért úgy döntöttek, új munkarendet vezetnek be. A 65 évnél idősebbek feladata az adminisztráció lett, azokat a pácienseket pedig, akiket a bejárathoz kiültetett nővérek beengednek - ők kérdezik ki a betegeket, és csak azokat engedhetik tovább, akik nem lázasak, nem jártak külföldön és nincsenek felső légúti betegségre utaló tüneteik -, a fiatalabb orvosok látják el.

Koronavírus: így semmiképpen nem terjed Az új koronavírussal kapcsolatos tévhitek majdnem olyan gyorsan terjednek, mint maga a vírus. Itt az idő tehát újra tiszta vizet önteni a pohárba. Részletekért kattintson ide .

Bodnár Ferenc, bár mindennap bemegy a rendelőbe, közvetlenül beteggel nem érintkezhet, nem vizsgálhatja meg, csak telefonhívásokat fogadhat. Mint mesélte, a 73 éves nővérrel együtt beülnek a rendelőbe és várják a hívásokat. Arról is beszélt, a fertőzésnek kitett nővéreken van maszk és egy jobb minőségű védőruha is, de azoknak az orvosoknak, akik közvetlenül a beteggel találkoznak, csak egy szájmaszk, egy pár gumikesztyű és a rajtuk lévő fehér köpeny áll a rendelkezésére.

Kiragasztott "köszönjük" felirat és piros szív egy debreceni társasház lakásának egyik ablakában. A lakók a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak mondanak így köszönetet
Kiragasztott "köszönjük" felirat és piros szív egy debreceni társasház lakásának egyik ablakában. A lakók a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak mondanak így köszönetet. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magány a legnehezebb

A szakember szerint Nagykőrösön eddig 1-2 gyanús betegről lehetett hallani. Egyiküket épp a szomszédos rendelőből vitték el a mentők a budapesti Szent László Kórházba. Belgiumból érkezett, lázas volt, és utóbb kiderült, hogy olasz munkásokkal dolgozott.

A háziorvos hangsúlyozta, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a fertőzést, noha ez rendkívül nehéz, mert mindenki kénytelen kicsit mozogni. Ő a bevásárlást például nem bízhatja másra, családtagjai túl messze élnek tőle, így két-három naponta maszkban, gumikesztyűben elmegy a boltba. Bár úgy látja, mindenki igyekszik betartani a szabályokat, "a továbbéléshez egy kis szerencse is kell". Számára az otthoni egyedüllét és magány a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, a lakásában töltött órákban általában olvasni szokott.

Koronavírus: "Esküszöm, egész nap kezet mosok" - a beszámolót elolvashatja az nlc.hu oldalán .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra