Ők az ország legjobb leendő szülésznői

A Semmelweis Egyetem szülésznőhallgatói nyerték a második alkalommal megrendezett dr. Hugonnai Vilma Szakmai Emlékversenyt. A szülésznőképzésben résztvevő hallgatók megmérettetésére az ország négy intézményéből érkeztek leendő szakemberek, akik elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül mutatták be tudásukat.

A dr. Hugonnai Vilma születésének 176. évfordulója tiszteletére megrendezett dr. Hugonnai Vilma II. Szakmai Emlékversenyen kiemelkedően teljesítettek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának negyedéves szülésznő hallgatói. A független szakmai zsűri döntése alapján Kálmán Dorka, Stábel Tamara, Stvorecz Zoé és Nagy Kamilla nyerte meg a versenyt, és ezzel az ország legjobbjai lettek – olvasható az intézmény oldalán publikált közleményben. A győztes csapat tagjait személyes élményeikről és motivációikról is kérdezték.

A négyfordulós megmérettetésen a versenyzőknek egyebek mellett orvostörténeti kérdésekre kellett válaszolniuk, valamint régi szülész-szakkifejezéseket kellett értelmezniük. De végeztek tapintásos vizsgálatot fantombábukon, illetve különböző szituációs és kommunikációs feladatokat is megoldottak. A Semmelweis csapata szeptember eleje óta intenzíven készült a versenyre, amelyben Lipienné dr. Krémer Ibolya adjunktus és dr. Rigó János tanszékvezető segítette őket.

Kálmán Dorka, Stábel Tamara, Stvorecz Zoé, Nagy Kamilla
Ők az ország legjobb leendő szülésznői. Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

„Felemelő érzés ott lenni egy család megszületésénél”

Nagy Kamilla már 16 éves korában, egy szülésvideó hatására döntötte el, hogy szülésznő szeretne lenni. „Amint jobban utána néztem a szülésznői feladatoknak, rögtön tudtam, hogy ez lesz az én hivatásom, ami aztán a gyakorlatok alatt csak még jobban felerősödött bennem. Nagyon felemelő érzés ott lenni egy kisbaba és vele együtt egy család megszületésénél” – fogalmazott. Hozzátette, legfontosabb célja a nők segítése és a pozitív szülésélmény biztosítása.

Stábel Tamara családjában anyai ágon mindenki az egészségügyben dolgozott, így esetében nem is volt kérdés, hogy ő is ezt követi. Gyerekkorában ráadásul sokat betegeskedett, így a kórház szinte a második otthonává vált. „Gyerekkoromban a Vészhelyzeten szocializálódtam, az volt az esti mesém” – vallotta be nevetve. Legfőbb céljának azt tartja, hogy a nála szülő nők pozitív és örömteli élményben részesüljenek.

„A szülés a nők számára egy életre szóló élmény”

Kálmán Dorka is már viszonylag korán eldöntötte, hogy az egészségügyben szeretne dolgozni, de a konkrét irányt csak a gimnázium utolsó évében jelölte ki. Fontolhatta az ápolói pályát is, de végül a szülésznő szakirány mellett kötelezte el magát. Az első szülés, amelyen ott lehetett, egy igazán meghatározó élmény volt számára. 

Ekkor tudatosult bennem igazán, hogy jól választottam. A szülés a nők számára egy életre szóló élmény, ebben szeretném őket támogatni, hogy minél pozitívabban éljék meg” – emelte ki.

Stvorecz Zoé eredetileg magyar-történelem szakos tanárnak készült. A gimnázium utolsó évében azonban magával ragadta a szülésznői szakma. A gyakorlati időszak alatt rájött, hogy nagyon szeret újszülöttekkel foglalkozni, így a diploma megszerzése után valószínűleg ebbe az irányba megy majd tovább.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra