Tandembicikli: meglepő, de javít a Parkinson-kórosok állapotán

Nem csak a betegeken, hanem gondozóikon is segít a kétszemélyes kerékpár.

A tandembiciklizés a Parkinson-kórban szenvedők és gondozóik fizikai, érzelmi és mentális jólétét, ezáltal pedig életminőségüket is javítjaszámol be a Dél-Karolinai Egyetem kutatásának eredményéről a MedicalXPress. A tanulmányt az Amerikai Neurológiai Akadémia 76. éves találkozóján fogják bemutatni Denverben.

tandem, tandembicikli, tandemkerékpár
Csak jót tehet, ha nyeregbe pattantok. Fotó: Getty Images

A járás sebességén is javít

A vizsgálatban 18-an vettek részt: kilenc Parkinson-kóros és a hozzájuk tartozó kilenc gondozó. A betegek és gondozóik nyolc héten keresztül hetente kétszer, beltéri, álló tandemkerékpáron edzettek, miközben egy virtuális valóság platform azt a hatást keltette, mintha a szabadban lennének. A kerékpáros program megkezdése előtt minden résztvevő elvégzett egy tesztsorozatot, amit két nappal az utolsó edzés után megismételtek. A kérdések egyrészt felmérték, milyen gyakran tapasztalnak nehézségeket a mindennapi életben, beleértve a kapcsolatokat, a szociális helyzeteket és a kommunikációt, illetve fizikai állóképességüket is feltérképezték. 

Ezek a kutyák kiszagolják a Parkinson-kórt.

"Fontos, hogy a betegeket gondozók is részesüljenek ellátásban, ezért vettük be őket is a programba” – mondta el a portálnak Dr. Jennifer Trilk. A Dél-Karolinai Egyetem Greenville-i Orvosi Iskolájának munkatársa a következő lépésről is beszámolt: eredményeiket még több résztvevővel szeretnék megerősíteni.

A tandemedzések hatására az érintettek jobb eredményeket értek le a tesztek kitöltése során, ami az általános életminőségük javulását jelzi. A közös kerékpározás hatására ráadásul a gondozók is egyéni javulást mutattak, mégpedig az általános reziliencia (rugalmas ellenállási képesség) terén, ami a kutatók szerint segíthet a rájuk nehezedő terhek csökkentésében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra