Ezek a kutyák kiszagolják a Parkinson-kórt

Egy kutatás során arra képeztek ki kutyákat, hogy az illatanyagai alapján felismerjék a Parkinson-kórt.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák nagy segítséget tudnak jelenteni például vakok és mozgássérült emberek életében. Ezekhez a feladatokhoz általában már kölyökkoruktól kezdve képzik őket. Egy kutatás során viszont teljesen átlagos kutyákat tanítottak meg arra, hogy kiszagolják a Parkinson-kór jellegzetes szagát.

A kutatásba 23 különböző fajtájú, korú és hátterű kutyát vettek be. A hétéves program csúcspontjaként összesen 200 foglalkozást tartottak a kutyákkal 2021 és 2022 között.

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi struktúrák pusztulásával jár. Ha ennek bizonyítható oka van (baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek), Parkinson-szindrómáról beszélünk. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek érintett agysejtjeik legalább 80 százalékát már elveszítették.

"Körülbelül 6-8 hónap alatt képeztük ki a kutyákat, heti 3-4 alkalommal. Azt tanítottuk meg nekik, hogyan tegyenek különbséget a Parkinson-kórra pozitív és negatív faggyúminták között. Ezeket a mintákat Parkinson-kóros, valamint egészséges személyektől gyűjtöttük be, például pizsamákból, vagy a hát felső és a nyak alsó részéből pamutpálcikákkal" - mondta Lisa Holt kutyatréner és a kutatásért felelős PADs for Parkinson's szervezet alapítója az IFLScience-nek.

Az már korábban kiderült, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni a Parkinson-kórban szenvedő és nem szenvedő személyek faggyújában lévő vegyületek illatát még a tünetek megjelenése előtt. Sőt, egy brit jótékonysági szervezet már évek óta arra nevel kutyákat kölyökkoruktól kezdve, hogy különböző betegségeket és fertőzéseket időben felismerjenek.

Holték a saját programjukban többféle kutyát is tanítottak. Szerinte nincs "ideális" fajta erre a feladatra. "Volt például egy angol masztiffunk, amely elég jól teljesített, és egy basset houndunk, amelynek viszont kihívást jelentett a feladat. Minden attól függ, hogy az egyes kutyák mennyire akarnak dolgozni a szag eredetének felfedezésén. Ezek a kutyák élvezik a szaglászást és képesek önállóan dolgozni" - magyarázta.

kutya Parkinson-kór
A többi között egy basset hound is részt vett a kutatásban. Fotó: Getty Images

A képzési időszakban a kutyák összesen 320-340 alkalommal kaptak Parkinson-kórra pozitív személyektől faggyúmintákat. Arra is megtanították őket, hogyan jelezzék, ha baj van, például a mancsukkal vagy ugatással, amit minden kutya maga választhatott ki. Végül olyan mintákra kellett reagálniuk, amelyekkel korábban még soha nem találkoztak. "Ekkor a 23 kutya együttesen átlagosan 89 százalékos pontossággal választotta ki a pozitív mintákat" - olvasható a tanulmányban. Tíz kutya 90 százalék feletti pontosságot ért el. Az is kiderült, hogy a levodopával (a Parkinson-kórnál leggyakrabban alkalmazott gyógyszer) való kezelés a jelek szerint nem befolyásolta az eredményeket.

Holt abban bízik, hogy a kutyák segítségével hamarabb be lehet azonosítani azokat, akik korai stádiumban lévő Parkinson-kórban szenvednek. Így akár korábban elkezdhetik azokat a kezeléseket, amelyek nagy hatással lehetnek arra, milyen ütemben halad előre a betegség. "Ehhez előbb még szükségünk lenne egy széles körben elérhető képzési mintára, valamint egy olyan módszerre, amellyel a kutya jelzését megerősíthetjük" - mondta Holt az IFLScience-nek. Azt is elismerte, hogy a folyamat több tényezője sem világos még, például az, hogy pontosan mely illatanyagokat érzékelik a kutyák a betegeknél. Ezért további kutatásokra van szükség a területen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra