Hangodból mondja meg ez az alkalmazás, ittál-e

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy telefonos applikációt, amely nagyon magas hatékonysággal képes megállapítani pusztán a beszédhang alapján, hogy a felhasználó mennyire ittas.

Az applikáció az okostelefonok és okoshangszórók beépített érzékelőit használja arra, hogy változásokat keressen az adott eszközt használó személy beszédhangjában, meghatározva ezáltal, hogy részeg-e vagy sem. Mint az az Eurekalert oldalán megjelent közleményben olvasható, az alkalmazást a Stanford Egyetem orvosi kara és a Torontói Egyetem kutatói fejlesztették ki. A program működésének ellenőrzésére egy kísérletet is megszerveztek 18 felnőtt önkéntes bevonásával.

okostelefon, baráti sörözés
A felhasználó hangjából mondja meg egy okostelefonos alkalmazás, hogy mennyire ittas. Fotó: Getty Images

A résztvevőknek testsúlyuk alapján egyénileg meghatározott mennyiségű alkoholt kellett elfogyasztaniuk. Ezt megelőzően, majd később óránként egy-egy nyelvtörőt kellett hangosan felolvasniuk egy, az előttük lévő asztalra lehelyezett okostelefonnak. A kutatók a kísérlet során minden tesztalany véralkoholszintjét félóránként ellenőrizték összesen hét órán át. A telefonon futó applikáció eközben különböző jellemzők mentén elemezte a résztvevők beszédhangját a felolvasások során.

Összevetve a véralkoholmérés adataival, a kísérleti alkalmazás átlagosan 98 százalékos pontossággal tudta kimutatni, mennyire ittasak az alanyok. „Modellünk pontossága valójában még engem is meglepett” – árulta el a kutatást vezető dr. Brian Suffoletto, a Stanford oxiológus szakorvosa. Hozzátette, a céljuk az, hogy egy olyan jelzőrendszert állítsanak működésbe, amely még éppen idejében figyelmezteti alkoholfogyasztás közben az embereket, hogy ne essenek túlzásba, megelőzendő a közúti és egyéb balesetekből származó sérüléseket és haláleseteket.

A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.