Meglepő, mire jók az elhasznált koronavírus-tesztek

A koronavírus-tesztek után hátramaradó, orrváladékot és nyálat tartalmazó mintákat más vírusok kimutatására is felhasználják az Egyesült Királyságban.

Több millió, koronavírus kimutatására alkalmas pálcás gyorstesztet és PCR-tesztet igyekeznek hasznosítani az Egyesült Királyságban, mégpedig úgy, hogy a mintákból egyéb, súlyos megbetegedést okozó légúti vírusokat is igyekeznek kimutatni - számol be róla a BBC Online.

koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfitől
A tesztelés továbbra is a koronavírus elleni harc egyik fontos eszköze. Fotó: Getty Images

Az új program – amelynek keretében a jövőben egyéb kórokozók monitorozására is lehetőség nyílik majd – a tudósok szerint nemcsak arra lehet alkalmas, hogy az éppen aktuális fertőzéseket nyomon követhessék, hanem arra is, hogy bizonyos, járványügyi szempontból aggályos bakteriális vagy gombás fertőzéseket is időben azonosítsanak. A jelenlegi elképzelések szerint a minták elemzéséből származó adatokat nyilvánosan hozzáférhetővé teszik.

Ezeket a kórokozókat figyelhetik első körben

A génszekvenálás – vagyis a vírus teljes génkészletének feltérképezése – döntő szerepet játszott a koronavírus-járvány idején az egyes országok védekezési stratégiáját illetően, és a jövőben is kulcsfontosságú lesz az esetleges járványügyi fenyegetések kezelése szempontjából – nyilatkozta a BBC Online-nak Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója. 

A koronavírus-tesztelés után hátramaradó mintákban a szakemberek légúti fertőzést okozó vírusokat: adenovírust, humán metapneumovírust (hMPV), influenza A-, parainfluenza-, RS- és rhinovírust, valamint több, náthát okozó koronavírust (HCoV-229E, HCoV -NL63, HCoV-OC43) fognak keresni. A kezdeményezésnek azért is van fontos szerepe, mert bár a legtöbb légúti fertőzés egy-két héten belül kezelés nélkül is elmúlik, az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt sérülékeny emberek számára ezek veszélyesek, sőt, akár halálos kimenetelűek is lehetnek. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra