Mert az ő egészsége a legfontosabb (x)

A légúti óriássejtes vírus (RSV) a leggyakoribb alsó légúti fertőzés csecsemőknél (1,2)

Az RSV a leggyakoribb alsó légúti fertőzést kiváltó kórokozó csecsemőknél 6 hónapos korig, mely egészséges, érett csecsemőknél is kórházi ellátást igénylő állapotokat idézhet elő. (1,2)

Fotó: Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
Fotó: Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

A felső légúti betegségek komoly kockázatot jelenthetnek, különösen a kisgyerekek és az újszülöttek számára. 6 hónapos kor alatt a csecsemőket leggyakrabban az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzés érinti, mely egészséges, érett újszülötteknél is kórházi ellátást igénylő állapotokat idézhet elő.(1,2)

Rizikócsoportok, ahol nagyobb lehet a súlyos betegség kialakulásának kockázata (1, 3, 4)
Egy éves kor alatti csecsemők, ezen belül is kifejezetten a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők. Különösen kiemelendőek: koraszülöttek, krónikus tüdőbetegségben szenvedő vagy veleszületett szívfejlődési rendellenességgel élő 2 éves kor alatti kisgyermekek, immunsérültek, ideg- és izomrendszeri rendellenességgel élő gyermekek, akiknél a légutak tisztulása akadályozott.

Tünetek megjelenése, amikor érdemes RSV okozta megbetegedésre gondolni (1, 2, 4, 5)
A betegség jellemzően orrfolyással, csökkent étvággyal, köhögéssel, tüsszentéssel, lázzal, zihálással és nehézlégzéssel jár, melyek fokozatosan jelenhetnek meg a betegség során. Az újszülötteknél vagy néhány hónapos csecsemőnél azonban lehet csupán egyetlen tünet, például a nyugtalanság, sírósság, csökkent aktivitás vagy légzési nehézségek.

Hogyan terjedhet az RSV? (1,2,6)
Cseppfertőzéssel, a fertőzött személyek köhögéssel és tüsszentéssel adhatják tovább. Szennyezett felületek érintésével. A vírus a felületeken hosszan életképes maradhat: ruhán akár 2 óráig, bútorokon akár 7 órán keresztül, míg bőrfelületen akár 30 percig.

Általános szabályok, melyek segíthetnek az RSV okozta megbetegedést megelőzni (3,7)
Vannak általános szabályok, melyek segíthetnek az RSV okozta megbetegedést megelőzni.

Alapos kézmosással, fertőzött személyekkel való szoros testi kontaktus kerülésével, közös eszközök (mint pohár vagy törülköző) használatának mellőzésével, zsebkendő használatával és a mindennapi használati eszközeink, valamint a felületek rendszeres fertőtlenítésével elkerülhető a fertőzés.

Ezen kívül specifikus védettség is kialakítható anyai védőoltással várandósság alatt, amely segíthet az RSV okozta megbetegedéseket megelőzni csecsemőknél, a születés pillanatától 6 hónapos korig.(7)

Jó tudni:
A légúti óriássejtes vírus (RSV) cseppfertőzéssel vagy szennyezett felületek érintésével terjedhet.(1,2,6)
6 hónapos kor alatt a csecsemőket leggyakrabban az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzés érinti, mely egészséges, érett újszülötteknél is kórházi ellátást igénylő állapotokat idézhet elő.(1,2)
Az újszülött vagy néhány hónapos csecsemőnél azonban egyetlen tünet lehet a nyugtalanság, sírósság, csökkent aktivitás vagy légzési nehézségek.(5) 
A védőoltások segíthetnek a megelőzésben, melyekkel kapcsolatban kezelőorvosuknál tájékozódhatnak.(7)

*RSV: Légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncytial Virus)

Referenciák:

1.       Carvajal et al. Host Components Contributing to Respiratory Synsytial Virus Pathogenesis. Frontiers in Immunology 10:2152. doi: 10.3389/fim­mu.2019.02152

2.       Piedimonte G, Perez MK. Respiratory syncytial virus infection and bronchiolitis [published correction appears in Pediatr Rev. 2015 Feb;36(2):85]. Pediatr Rev. 2014;35(12):519-530. doi:10.1542/pir.35-12-519

3.       Centers for Disease Controll and Prevention CDC RSV in Infants and Young Children Elérhető: https://www.cdc.gov/rsv/high-risk/infants-young-child­ren.html Utolsó megtekintés: 2023.10.27.

4.       Nemzeti Népegészségügyi Központ – Egészségvonal. Respiratorikus Szinciciális Vírus. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/r/1257-respira­torikus-szincicialis-virus-rsv.html?highlight=WyJyc3YiXQ== Utolsó megte­kintés: 2023.10.27.

5.       Centers for Disease Controll and Prevention CDC RSV Symptoms and Care. Elérhető: https://www.cdc.gov/rsv/about/symptoms.html Utolsó megtekintés: 2023.10.27.

6.       Centers for Disease Controll and Prevention CDC RSV Transmission. Elér­hető: https://www.cdc.gov/rsv/about/transmission.html Utolsó megte­kintés: 2023.10.27.

7.       Centers for Disease Controll and Prevention: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV)/RSV Prevention Elérhető: https://www.cdc.gov/rsv/about/ prevention.html Utolsó megtekintés: 2023.10.27.

Anyaglezárás dátuma: 2023. 11.21.
PP-UNP-HUN-0379 
NNGYK engedélyszám: OGYÉI/67048-2/2023 

A jelen anyag a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (5) bekezdése szerinti egészségnevelési célú – az egészségügyi államigazgatási szerv által egyedileg engedélyezett védőoltási programot népszerűsítő kampány része.


Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 
1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park “A” épület,
tel: +36 1 488-3700
www.pfizer.hu A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra