Mégsem korlátozzák a betegek laborvizsgálatait

"A bevezetni kívánt változtatás miatt betegellátás nem maradhat el, a szükséges laborvizsgálatok továbbra is elrendelhetőek" - írja a magánszolgáltató, amely korábban korlátozta volna az egy kéréssel kérhető laborparaméterek számát.

Visszavonta az a magánszolgáltató a háziorvosok laborvizsgálat igénylő korlátozását, amely az országban számos helyen lát el közfinanszírozott laboratóriumi szolgáltatást - írta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444 cikkében. 

Mégsem takarékoskodnak a vizsgálatokon

A szakértő július 10-én írt arról, hogy takarákossági célból korlátozásokat vezetnek be a háziorvosok által kérhető laborvizsgálatok terén. Akkor a hír szerint több Pest megyei háziorvos is levelet kapott arról, hogy a jövőben a háziorvosok legfeljebb 15 laborparamétert kérhetnek egy-egy alkalommal pácienseik részére. Emellett csupán úgy kérhetnek sürgős laborkéréseket, ha ennek okát részletesen meg is indokolják. Az indokoltság elbírálásáról a laborszolgáltató orvosigazgatója dönt a rendelkezésére álló adatok alapján.

Most viszont ezeket az intézkedéseket visszavonják, mint írják, "a bevezetni kívánt változtatás miatt betegellátás nem maradhat el, a szükséges laborvizsgálatok továbbra is elrendelhetőek".

Kunetz Zsombor emlékeztetett: a korlátozásokra eredetileg azért lett volna szükség, mert a laborvizsgálatok száma nyolcszorosan haladta meg azt a mennyiséget, amely vizsgálatszámot a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) teljes áron finanszírozott. Az ezen felüli laborvizsgálatokat a NEAK töredék áron finanszírozza, így ez komoly veszteséget jelent a laborszolgáltatók számára. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra