Korlátozzák, hogyan küldhetik laborba a háziorvosok betegeiket

Takarákossági célból korlátozásokat vezetnek be a háziorvosok által kérhető laborvizsgálatok terén – mondja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

A szakember egy hivatalos levélre hivatkozva ír erről a 444 oldalán megjelent cikkében. A levelet a napokban küldték ki egyes Pest megyei háziorvosoknak. A tartalma alapján a jövőben a háziorvosok legfeljebb 15 laborparamétert kérhetnek egy-egy alkalommal pácienseik részére. Emellett csupán úgy kérhetnek sürgős laborkéréseket, ha ennek okát részletesen meg is indokolják. Az indokoltság elbírálásáról a laborszolgáltató orvosigazgatója dönt a rendelkezésére álló adatok alapján.

A laborvizsgálatok számát anyagi okok miatt kell visszafogni. A jelenlegi gyakorlat ugyanis rendkívül veszteséges, különösen annak tükrében, hogy az energiaárak növekedése és az infláció a laborszolgáltatás költségeit is megdobta. A probléma országos szintű, emellett Kunetz szerint azért is jelentős, mert az egész egészségügyi ellátórendszerre komoly nyomást helyez. Mint írja, amit eddig a háziorvosok saját kompetenciájukkal meg tudtak oldani, az most az új szabály miatt nagy részben a már eleve rendkívül leterhelt sürgősségi ellátásra hárul majd. „Elég valószínű, hogy a legtöbb kolléga ezek után inkább SBO-ra küldi majd a betegeket, ezzel további ellátási problémákat generálva” – fogalmazta meg egy érintett orvos.

Kunetz Zsombor kifejti, az intézkedés azokat a betegeket is negatívan érinti, akiknél a sürgős laborvizsgálati kérést nem az egészségi állapotuk, hanem a rendszer eddigi hiányosságai indokolták. „Ugyanis amikor a beteg hamarabb kap időpontot CT-, vagy MR-vizsgálatra, ahova vinnie kell a vesefunkciós laboreredményét, mint magára a laborvizsgálatra, akkor csak így, sürgős kérésként lehetett a vizsgálatokat időponton teljesíteni” – mutat rá a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra