Kiderült, mi van a kékfrankos vörösborokban

Legújabb terméktesztje során kékfrankos száraz vörösborokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja.

A kékfrankos szőlő a legtöbbet telepített fajta, amely több mint 7300 hektárnyi területen terem Magyarországon. Hordós, érlelt borok, könnyű rosék és gyümölcsös vörösborok egyaránt születhetnek belőle – írja keddi közleményében a Nébih. A hatóság szakemberei – a nagy kereskedelmi láncok kínálata alapján – összesen 35 kékfrankos száraz vörösbort hasonlítottak össze. A borok különböző borvidékekről származtak, illetve 2019-es, 2020-as, 2021-es, 2022-es évjárat, valamint évjárat-megjelölés nélküli termékek egyaránt szerepeltek közöttük.

Biztonságos, megbízható termékek

A laboratóriumban a szakemberek megmérték a többi között a termékek kén-dioxid-mennyiségét, valamint ellenőrizték az alkohol- és redukálócukor-tartalmat is. A borászatban fontos szerepe van a kénnek, ugyanis segíthet elkerülni a borbetegségeket, valamint az íz- és zamatanyagok megőrzéséhez is hozzájárul. A megengedettnél magasabb mennyiségű kénvegyületek viszont kedvezőtlenül befolyásolják a bor érzékszervi tulajdonságait, továbbá az arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak.

A vizsgálati eredmények megnyugtatóak, hiszen a tesztelt kékfrankosok kén-dioxid-tartalmát megfelelőnek találták a szakemberek. Ezenfelül a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői is megfeleltek az előírásoknak és a korábban a forgalomba hozatalhoz szükséges analitikai vizsgálatok során mért eredményeknek. A szakértők a borok jelölésvizsgálata során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint az alkoholtartalom és a forgalomba hozatali azonosító – szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölések megfelelnek-e a kritériumoknak. Végül a jelölésvizsgálat sem tárt fel hiányosságokat.

Ezek a legkedveltebb borok

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat. Ezúttal szakértők és laikus borkedvelők pontozták a termékeket. Évjárat szerinti bontásban az alábbi borok kapták a legjobb értékelést.

Évjárat nélkül és 2019-es borok:

 1. Agancsos Pincészet DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor
 2. Teleki Selection, Villányi kékfrankos száraz vörösbor
 3. Mészáros Bodzási Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor

2020-as évjáratú borok:

 1. Schieber Szekszárdi Trilógia kékfrankos száraz vörösbor
 2. Eszterbauer tanyamacska kékfrankos száraz vörösbor
 3. Lajvér Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor

2021-es évjáratú borok:

 1. Feind Dunántúli kékfrankos száraz vörösbor
 2. Sol Montis kékfrankos száraz vörösbor
 3. Gere Tamás Villányi DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor

2022-es évjáratú borok:

 1. Penny Egri kékfrankos száraz vörösbor
 2. Lelovits Tamás Villányi kékfrankos száraz vörösbor
 3. Varga Pincészet kékfrankos száraz vörösbor

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Szupermenta oldalán.

Borítókép: Pixabay

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra