Hónapokra elveszíthetik szüleik a kiemelt gyerekeket

Ha egy gyermeket kiemelnek a családjából, a döntést 30 napon belül felül kell vizsgálni. Sokszor mégis hónapokig várnak a szülők, hogy visszakaphatják-e gyermeküket, mert a gyámhivatalok túllépik az eljárási határidőket.

„Annál súlyosabb dolgot nehéz elképzelni, mint amikor egy szülőnek arra kell várnia, hogy visszakapja a gyerekét, különösen súlyos jogsértés tehát, ha erre nem néhány nappal többet, hanem hónapokat kell várnia. Ráadásul ezek nem egyedi esetek, hanem rendszerszintű, országos probléma, hosszú évek óta” – mondta el az rtl.hu-nak nyilatkozva Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Egyenlőségprojektjének vezetője. Hozzátette, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja, hogy ilyen esetekben a gyámhatóságnak tízezer forintot kell fizetnie az érintett szülők számára.

A közelmúltban a TASZ egyik ügyfele pert nyert egy ilyen ügyben. Gyermekével szemben gyámhatósági eljárás indult, és a hatóság többszörösen túllépte a határidőt. A budapesti, rendezett körülmények között élő édesanya ismerte az említett jogszabályt, így beadott egy kérelmet, amelyre válaszul a hatóság ki is fizette a tízezer forintot. Később egy újab gyámhatósági eljárás során sem kapott választ határidőre, így újabb kérelmet nyújtott be. Ekkor viszont már nem fizetett a gyámhatóság. A döntést a TASZ segítségével bíróságon támadta meg az anya, a gyámhatóság felettes szerve pedig megváltoztatta a végzést, megállapítva, hogy jár a tízezer forint neki.

A gyermekkiemelési ügyek sokszor hátrányos helyzetű családokat érintenek. Boros Ilona hangsúlyozta, bár egy mélyszegénységben élő család számára tízezer forint sem elhanyagolható összeg, ugyanakkor ez aligha hasonlítható össze azokkal a lelki károkkal, amelyeket egy elhúzódó eljárás bizonytalansága okoz. Kitért rá, „a leginkább érintett hátrányos helyzetű szülők nincsenek tisztában azzal, hogyan érvényesíthetik jogaikat, és ha még tudnak is róla, aligha vállalkoznak arra, hogy végigvigyenek egy ilyen eljárást. Tízezer forint ezt a rengeteg munkát és idegességet nem éri meg...”

Boros szerint fontos, hogy az érintett családok érezzék: erkölcsi jóvátételt kaphatnak azáltal, hogy a hatóság által elkövetett törvénysértés nem marad következmény nélkül. Mint mondja, a kérelem benyújtása egyszerű, ha pedig a kormányhivatal elutasítja, közigazgatási perben lehet megtámadni a határozatot. Az ilyen perekhez érdemes jogsegélyt kérni a TASZ-tól.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.